Psiha

Psiha

Kako pokrenuti svoj život? Svaka promjena je teška, pa i ona na bolje. No, ostanak na mjestu nije rješenje

U ovom ubrzanom svijetu lako upadnemo u rutinu nezadovoljstva.

Ne razmišljamo puno o tome što radimo i zašto, već po “automatskom pilotu” obavljamo sve svoje dužnosti, a zapravo nismo ispunjeni. Iako sve obavljamo “kako treba”, odlazimo na spavanje s osjećajem nezadovoljstva, koji se s vremenom pretvara u gorčinu.

Zašto se to događa? Najčešće zato jer ne živimo u skladu sa svojim vrijednostima; jer si nismo uzeli dovoljno vremena da razmislimo i utvrdimo što želimo da naš život predstavlja, koji je naš smisao života. Posao koji radimo važan je aspekt naših života – u prosjeku čak jednu trećinu života provedemo na poslu. Kad smo nezadovoljni svojim poslom, to se prelijeva i na druge sfere naših života. Stoga je važno svjesno promišljati o tome kako možemo njegovati svoje vrijednsoti na poslu koji radimo. Možda shvatimo da ne možemo i da zapravo trebamo promijeniti posao. Isto vrijedi i za naše bliske odnose. 

Često ostajemo u neispunjavajućim odnosima zbog straha i nesigurnosti, onemogućujući si na taj način kreiranje kvalitetnijeg bliskog odnosa s nekim drugim. Svaka promjena je teška, pa tako i promjena na bolje. Ipak, ostanak na mjestu na kojem smo kronično nezadovoljni nije rješenje… gunđanje, prigovaranje i samosažaljevanje nisu nam korisne akcije, dugoročno nas ne vode u bolju budućnost. Kako se onda pokrenuti?

Je li online psihoterapija rješenje za vas? Ovo su prednosti i mane

1. Korak – Stanite na trenutak i kreirajte viziju

Stanite na trenutak, uzmite si vrijeme za sebe u kojem ćete aktivno razmisliti o svom životu.

Osvjestite – što je u njemu pozitivno, a na čemu bi trebalo poraditi? Što vas ispunjava, a što vas “troši”?

Kakav život želite živjeti – stvorite viziju idealnog života. Bez vizije, nema ni korisne akcije, teško nam se pokrenuti.

Možete otići u šetnju ili u tišini svog doma zapitati se:

Što mi je stvarno važno u životu?

Čemu želim doprinijeti?

U što ima smisla ulagati svoje vrijeme?

Kako želim da mi izgleda poslovni život i slobodno vrijeme?

Kakve odnose želim njegovati?

Kako želim da mi izgleda dom?

Zbog čega vrijedi ujutro ustati?

Koji je moj smisao života?

Izradite ploču vizije

Nakon ovog početnog promišljanja, možete izraditi Ploču vizije (Vision board). Izrada Ploče vizije kreativna je tehnika kojoj se može pristupiti na razne načine, a glavni joj je cilj vizualni prikaz života kojem težite. Jedan od najpopularnijih načina izrade Ploče vizije je uz pomoć kolaža.

Slijedi opis postupka:

Pronađite što više starih časopisa iz kojih ćete izrezivati dijelove za svoj kolaž.

Listajući časopise, izrežite one slike koje Vam privuku pažnju, koje na neki način predstavljaju vaš idealni život. To mogu biti i neki citati, dijelovi teksta koji vam se svide.

Kad imate dovoljno materijala, počnite kreirati svoj kolaž. Možete dodati i neke vlastite citate koji vas inspiriraju, nacrtati nešto ili zapisati pojmove koji vas podsjećaju na sve ono što vam je u životu važno. Cilj je da vas konačna slika na vizualan, simboličan način podsjeća na ono čemu težite.

2. Korak – Konkretizacija vizije

U ovom koraku cilj je da što jasnije konkretizirate svoju viziju, da znate što točno želite i što vam je sve potrebno da uspijete u tome.

Možete se zapitati sljedeća pitanja:

Koliko sam odlučan uspjeti u ovom pothvatu?

Gdje ću živjeti? S kim?

S kojim ljudima ću se družiti i koliko, a s kim se više neću družiti?

Kako ću se hraniti? Kako ću paziti na svoje tijelo?

Koje stvari, aktivnosti i hranu ću izbaciti iz svog života jer mi oduzimaju energiju?

Kakvu ću vrstu posla raditi?

Koliko ću sati raditi?

Hoću li moći otići na odmor?

Hoću li zaraditi dovoljno da bih održao svoj životni stil?

Razumije li me moja obitelj, pristaje li na žrtve koje predviđam?

Koja početna ulaganja će zahtijevati ovaj pothvat?

Trebam li proširiti svoja znanja i vještine? Je li mi potrebna neka dodatna edukacija? Kako ću osloboditi vrijeme i novac za to?

Koje su šanse da ću uspjeti u tome što želim?

Što će se dogoditi ako ne uspijem? Koji je moj alternativni plan?

3. Korak – Planiranje akcija

Što sve treba poduzeti da se ostvari vaša vizija? Koji su koraci potrebni? Razdijelite viziju u nekoliko faza – koraka koje trebate poduzeti da postignete to što želite. Svaki korak formulirajte kao jedan cilj koji treba postići kako biste uspjeli u svom naumu. Ciljeve postavite u skladu s akronimom “MUDRO” – neka to budu mjerljivi, uvremenjeni, dostižni, relevantni i određeni ciljevi.

Potrebno je razmisliti i o tome što sve treba oduzeti u vašem životu da budete bliže ostvarenju vizije. Osim onoga što trebamo dodati, važno je razmišljati i o tome što treba maknuti – distrakcije, ono što Vas ometa i oduzima Vam energiju. U početku Vam se može činiti da je nemoguće ostvariti to što želite, da nemate dovoljno vremena niti novaca za to. Ipak, detaljnijim pregledom svog života možete identificirati razne “trošitelje energije” – aktivnosti i odnose koji vas trenutno koče i zbog kojih nemate vremena, energije niti novaca za započeti nešto novo.

Ako vas koči ideja da nemate dovoljno novaca za dodatne edukacije koje su vam potrebne, pokušajte istražiti postoje li kakve besplatne edukacije. Plavi ured neprofitna je organizacija koja nudi razne besplatne tečajeve i savjetodavne razgovore ljudima koji žele postati poduzetnici. Ponudu njihovih tečajeva možete istražiti na web stranici www.plaviured.hr.

Koje korisne navike možete započeti da si olakšate ostvarenje vizije? To u početku mogu biti male promjene, koje vas iz dana u dan približavaju vašem cilju.

MUDRO – akronim koji nas podsjeća kakvi su dobri ciljevi:

  • Mjerljivi – Možete li procijeniti jeste li uspjeli ostvariti cilj?
  • Uvremenjeni – Koji je rok za ostvarivanje Vašeg cilja?
  • Dostižni – Možete li ispuniti taj cilj?
  • Relevantni – Je li cilj u skladu s Vašim vrijednostima i potrebama?
  • Određeni – Što sve taj cilj uključuje?

4. Korak – Korisne akcije

Svaki dan napravite barem neki mali korak koji vas vodi prema ostvarenju vašeg cilja… uporno i strpljivo, iz dana u dan, svjesno gradite svoju viziju. Kad znamo čemu težimo, što nam je važno i imamo to na umu pri planiranju naših dnevnih akcija, malo po malo stižemo do života koji želimo.

Traženje pomoći znak je mudrosti, a ne slabosti

Ako ste u depresiji ili imate anksiozne smetnje, može Vam biti preteško pokrenuti svoj život sami. Upravo jedan od simptoma depresije je nemotiviranost za djelovanje, pa čak i za one aktivnosti koje su Vam nekad pričinjavale zadovoljstvo. U slučaju da se tako osjećate, ili se osjećate paralizirani tjeskobom, potražite pomoć psihologa. Već sam razgovor o problemu može puno pomoći, a psiholozi koriste i razne terapijske tehnike koje su se pokazale uspješne za suočavanje sa specifičnim problemima. Stoga potražiti pomoć nije znak slabosti, već iskaz mudrosti.

Jesmo li žrtve vlastitih umova? Ovo su praktični savjeti za suočavanje s nekorisnim mislima

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo