Psiha

Psiha

Kako se transformirati iz zaposlenice u poduzetnicu?

U zadnje vrijeme žensko poduzetništvo „izlazi iz paštete“.

Strah od ženskog poduzetništva

U zadnje vrijeme žensko poduzetništvo „izlazi iz paštete“. Konferencije, motivacijske govornice, edukacije… Važno je da zavirimo IZA te priče o “superuspjehu”

Zašto je ova tema nama ženama važna i zašto je toliko popularna, ako izuzmemo razne europske inicijative i globalne struje ženskog osnaživanja? Jer je naša kultura patrijahalna.  Jer smo većinom odgojene na drugačiji način.

Zavirimo li u glave tih snažnih ženskih figura, jer znamo da je „sve u glavi“, vidjet ćemo da je riječ o transformaciji iz zaposlenice u poduzetnicu, što je mentalni proces, dolazi do promjene mindseta, načina razmišljanja i ponašanja, koji je isti i za muškarca i za ženu, nema tu mnogo razlike. 

Disciplina

To je odluka odvikavanja od toga da ćeš prvoga u mjesecu dobiti plaću i odvikavanja od takozvane sigurnosti. Odluka prihvaćanja da se svaki dan dižeš i zarađuješ svoj novac, da ćeš živjeti slobodu koja je prekrasna, no ima i drugo lice. Zove se disciplina. Odluka da ćeš temeljito preispitati svoje radne i životne navike, da ćeš preispitati svoj stav prema novcu, svom radu i da ćeš kao kipar s djetlom klesati sebe iznutra i revidirati sebe kao osobu, jer sada živiš od sebe.

Želite nešto postići, ali lako odustajete? Donosimo vježbe uz koje ćete naučiti kako ostati dosljedan

Proces preobrazbe u poduzetništvu je isti i za muškarce i za žene. No, ako uđemo u žensku glavu, imat ćemo posla i s uvjerenjima vezanim uz vlastite mogućnosti i sposobnosti, s uvjerenjima vezanim uz žensku „ulogu“, koja smo preuzele iz društva, odgojem, učenjem po modelu od naših majki, baki, sestara…

Svijet se mijenja, a uvjerenja od baka ostaju. Vrijeme je za upload novih programa u korak s vremenom.

Mi toga nismo ni svjesne. To su programi koji se vrte u pozadini. Zamislite da ste kao računalo, neki programi se vrti u pozadini, oni omogućavaju vaš rad bez vašeg znanja. Možemo čak reći i da su to mali bugovi, virusići, jer ta nam uvjerenja nisu korisna, ona nas ograničavaju. To najčešće nisu naša uvjerenja, nego smo ih doslovce pokupili kroz život, od roditelja, braće i sestara, prijatelja, partnera. Ona mogu biti za njih korisna, možda su njima u nekome periodu života uvelike pomogli, no NAMA SADA NE KORISTE i bitno ih je prepoznati i nadomjestiti novim, pozitivnim uvjerenjima.

Ograničavajuća uvjerenja

Ja sam imala ograničavajuća uvjerenja i na njima sam radila i promijenila ih uz pomoć određenih alata. Još uvijek ih imam, to je cjeloživotni proces i rad, živi organizam. Izgradiš novo uvjerenje, pa ga opet promijeniš, fleksibilan si, rasteš, mijenjaš se i prihvaćaš da stvari nisu konačne, nego privremene i da si na putu nalaženja najbolje (poslovne) prakse.

Što naš poznati sociolog misli o komentiranju statusa na portalima i društvenim mrežama?

Često ograničavajuća uvjerenja za žene nastaju jer se susreću s komentarima tipa  „To je za jednu ženskicu sasvim dovoljno“ (priča se o zaradi), „To je fin posao, onako za jednu ženu“ (raditi kao hostesa) ili slično.  

Najčešća ograničavajuća ženska uvjerenja:

  • Ne mogu sama.
  • Ako sam uspješna poduzetnica, to znači da sam loša majka.
  • Ako krenem u svoj projekt, zapostavit ću djecu.
  • Ako sam poduzetnica i jaka, otjerat ću muškarce. Muškarci ne vole jake žene.
  • U Hrvatskoj žena teško može uspjeti.
  • Ne mogu imati sve, imam obitelj, ne mogu imati i uspješan posao.

Dolazi do straha s jedne strane i s druge strane do sukoba interesa, tj do sukoba vrijednosti. Naravno da nećete krenuti u poduzetnički pothvat ako to znači da ćete morati žrtvovati svoju obitelj. No, ta uvjerenja su ograničavajuća i neistinita.

Osvijestite svoja uvjerenja. Napišite ih na papir. Potom napišite pokraj njih svoja nova uvjerenja. Preformulirajte ih u pozitivna. Čitajte ih svaki dan. Izgovarajte ih. Zalijepite ih u planer ili na računalo.

Možemo imati i uspješan posao i biti sretni privatno, u ljubavi, u obitelji. Možemo imati harmoniju i ravnotežu.

Samo trebamo u to vjerovati i „klesati se“ iznutra.

Hura za žensko poduzetništvo, no prije svega hura za promjenu uvjerenja. Za promjenu mindseta. Hura za kretanje od sebe. Kad svi krenemo tako razmišljati, korak po korak mijenjat će se i naša okolina.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo