Psiha

Psiha

Ljubomora, zelenooko čudovište

Zelenooko čudovište, kako je ljubomoru nazvao Shakespeare, može uskočiti u vaš život bilo kad! Što se tiče razlike među spolovima, oba su podjednako ljubomorna.

Ljubomora nastupa kada osoba osjeti da je njoj vrijedan odnos ugrožen od strane neke druge osobe. Ovo nije emocija o kojoj ne znamo puno, svi smo barem jednom u životu osjetili ljubomoru. Osjećaj je to koji može uništiti vezu, ali i biti signal da je vrijeme za mijenjati sebe i poduzeti nešto u životu što će vas odvesti na višu stepenicu emotivnog razvoja. Umjesto da dozvolite osjećaju da diktira vaš život, kada se pojavi shvatite to kao priliku za rad na sebi i razumijevanje strahova koji bude tu emociju.

Zašto osjećamo ljubomoru?

Terapeuti često objašnjavaju ljubomoru kao posljedicu neke vrste traume u djetinjstvu ili kao simptom psihičkog problema. Istina je također da ljudi koji imaju problema sa samopouzdanjem se često bore s osjećajem ljubomore zbog straha da će ostati bez oslonca i sami.

Ovo su najčešći razlozi za osjećaj ljubomore:

1. Vlastito mišljenje o sebi. Ako imamo loše mišljenje o sebi, ako smo nesigurni, ako ne znamo kako zadovoljavati svoje emocionalne potrebe oslanjati ćemo se na druge ljude. Što nam je više pomoći potrebno, više se bojimo izgubiti ljude koji nam pružaju ono što ne znamo kako pružiti sami sebi. Što smo sigurniji u sebe, što imamo bolje mišljenje o sebi to ćemo biti neovisniji o drugim ljudima u pogledu zadovoljavanja tih potreba.

2. Želja za kontrolom i posjedovanjem. Zapitajte se iskreno, je li moguće kontrolirati drugu osobu? Ne. Nikoga ne možemo spriječiti da nas zamijeni, ostavi ili prevari. Zaista je važno uvijek iznova raditi razliku između onoga što možemo kontrolirati i onoga gdje moramo prihvatiti da nešto ne možemo kontrolirati. Tu je potrebno uložiti puno truda. Na primjer, supruga nećete deranjem natjerati da bude doma svako veće, ali svojom brigom o sebi i trudom da stvorite ugodnu atmosferu u domu, on će sasvim sigurno sam željeti biti kod kuće.

3. Ono što mislimo o drugima. Ako mislimo da je svijet pun varalica i da se ljudima ne treba vjerovati sigurno je da ćemo nastupati s nepovjerenjem i tražiti znakove koji upućuju na to da nas druga osoba vara ili nam nešto skriva. Loša prošla iskustva nas čine posebno osjetljivima na razočaranje i često smo jako nepovjerljivi prema osobama u našim životima.

Pa što onda možemo učiniti kako se ne bi osjećali loše zbog ljubomore? Prije svega, zbog sebe, provjerite je li vas možda partner doista vara i vaša ljubomora je opravdana. No, ako nije tako prestanite odmah jer to zagorčava vaš život. Za kraj, uz partnera koji voli flert, nikada se nećete osjećati potpuno sigurno, pa bi mogli razmotriti onu poznatu uzrečicu: izlaz van je kroz vrata!

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo