Narcisoidne osobe nisu dobri šefovi - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Narcisoidne osobe nisu dobri šefovi

Šanse su da je narcisoidna osoba također tašta, sebična i ima veliki ego, a ove karakteristike ne idu ruku uz ruku donošenju ispravnih odluka. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta u Amsterdamu koji su u svoju studiju uključili 150 osoba. Podijelili su ih u tri skupine i na čelo svake postavili jednu osobu. Svi su ispitanici dobili zadatak odabrati kandidata za posao. Dok su svi mogli dati svoj input, zadnja je riječ pripala vođi skupine.

Nizozemski su stručnjaci ustanovili kako su skupine koje su na čelu imale egoistične osobe odabrale najgore kandidate za posao. Smatraju kako narcisoidne osobe imaju visoko mišljenje o sebi, što ih ne čini dobrim gospodarstvenicima ili političkim vođama.

Osobine poput visokog samopoštovanja, samouvjerenosti i dominacije često narcisoidnima pomognu doći do vrha, no jednom kada se tamo nađu njihova zaokupljenost samima sobom i autoritarianizam ih ometaju, tvrde stručnjaci.

“Na radnom mjestu je komunikacija ključna za donošenje odluka – dijeljenje podataka, perspektiva i znanja. U skupinama za brainstorming, timovima za projekte, vladinim odborima svaka osoba donosi nešto novo. To je dobrobit timova i to stvara dobre rezultate”, objasnila je Barbora Nevicka, voditeljica istraživanja. Ona savjetuje svima koji imaju političke ambicije da uzmu rezultate studije u obzir.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo