Psiha

Psiha

Nećete vjerovati, ali postajemo manje razdražljivi kako starimo

Prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu , postajemo manje razdražljivi te manje negodujemo kako starimo.

Ova je promjena posljedica prirodnog procesa starenja, a razjašnjena je tek kada su znanstvenici dobili pristup tehnologiji kojim su pregledali mozak 500 volontera te pratili promjene u njemu kroz godine. Bazirali su istraživanje na pregledu korteksa gdje se odvijaju sve funkcije koje nas čine čovjekom.

Pronađene su poveznice između debljine određenih dijelova mozga i naše osobnosti. Područja zadužena za raspoloženje, razumijevanje i savjest mijenjaju oblik kako se mozak mijenja kroz godine.

Iako se istraživanje provodili samo nad osobama starima od 22 do 36 godina, znanstvenici smatraju da su rezultati pouzdani. Dr. Luca Passamonti, neuroznastvenik kaže; ” Evolucija je oblikovala izgled našeg mozga. Mogli bismo reći da djeluje kao da rastežete plahtu – površina je veća, ali je i tanja kako čovjek stari.”

Dodaje kako su i prijašnje studije dokazale da se ljudsko ponašanje i osobnost mijenjaju s godinama.

Zaključuju da je jasno kako godine života prolaze, ljudi često pričaju o zrelosti kada preuzimaju veće odgovornosti, postaju otporniji na tuđa mišljenja i manje su svadljivi. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo