Psiha

Psiha

Očevi, budite veseli kako bi i djeca bila sretnija!

Nedavno dansko istraživanje pokazalo je su i očevi dijelom odgovorni za stalno uplakanog najmlađeg člana obitelji.

Prethodne su studije u vezu dovele depresiju kod majki i stalan plač male djece i novorođenčadi, no utjecaj očeva na stanje mališana do sada je bio nepoznanica.

Znanstvenici napominju kako je sada jasno da psihičko stanje oba roditelja bitno utječe na prinovu u obitelji.

Roditelji utječu na dječje emocijeKako bi istražili povezanost plača novorođenčadi sa depresivnim stanjem roditelja, danski su stručnjaci prikupili podatke o simptomima depresije od roditelja 4.426 novorođenih beba, starih samo dva mjeseca.

Pretjerano plakanje definirano je kao ono koje traje više od tri sata na dan i više od tri puta tjedno. Samo 2.5 posto djece svrstano je u rang prekomjernog plakanja. No preko 30 posto roditelja čija su djeca pretjerano plakala pokazivalo je tendenciju depresiji.

Istraživanje je dokazalo da nisu samo depresivne majke uzrok dječjeg plača, već su bitni i drugi elementi, poput depresivnih očeva ili genetike. Studija je također utvrdila da će očevi koji su tijekom trudnoće bili poprilično nesretni, imati i pretjerano plačljivo dijete, napominju znanstvenici.

Stoga, drage buduće majke, imajte na umu da su i očevi jako bitni, pa tijekom trudnoće obratite pozornost na stanje svog supruga!

Maja Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo