Psiha

Psiha

Pobijedite proljetni umor ovim jednostavnim trikovima

Foto: Shutterstock

Prema nekim podacima od proljetnog umora pati i više od 20 posto osoba, te je najčešća vrsta umora na koju se ljudi žale.

Na opće loše osjećanje u proljeće žali se više od 20 posto pacijenata koji posjećuju ambulante opće medicine. Prema nekim mišljenjima, od proljetnog umora pati gotovo svaka druga osoba u općoj populaciji.

Nakon dugih hladnih dana, željno smo očekivali sunce, laganiju odjeću i svježe namirnice.. Ali nismo očekivali da ćemo biti umorni.

Proljeće je – probudite svoje tijelo!

Zašto se proljetni umor javlja?

Umor, manjak koncentracije, povećana potrebu za snom koja uključuje i veću potrebu za dnevnim snom, samo su neki od simptoma proljetnog umora. Sindrom proljetnog umora je uzrokovan oslabljenim imunološkim sustavom, nedostatkom vitamina C i prilagodbom organizma na nove vremenske uvjete.

7 koraka do snažnog imuniteta!

Kako si pomoći ako vas je “napao” proljetni umor?

Osjećaj umora ćete lako umanjiti ako pijete dovoljno tekućine, a za podizanje energije obavezno droručkujte te u jutarnji obrok uključite puno proteina: osim što ćete tako pojačati vitalnost, vjerojatno ćete i manje jesti tijekom dana. Dobri izvori proteina su maslac od kikirikija, sir, jaja ili jogurt, u kombinaciji s pecivom od cjelovitih žitarica.

Većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćete bržem svladavanju simptoma proljetnog umora. 

Iznenađujući izvori vitamina C!

Nakon doručka bi bilo najpametnije posvetiti vrijeme tjelovježbi koja će vas razbuditi, dati energiju i popraviti raspoloženje. Nije potrebno provoditi sate u teretani, dovoljno je otići u šetnju ili na trčanje. Vrlo je važno i dovoljno spavati. Pokušajte u krevet otići ranije nego to inače činite.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo