Psiha

Psiha

Psiholog objašnjava zašto je dobro imati hobi i kako će na bolje promijeniti vaš život

Shutterstock

Ako se odlučite baviti hobijem koji vas zanima, budite sigurni da ćete u život unijeti novu radost i priliku za savladavanje novih vještina, a jednom kad se hobi odobre postaje dio života i često nas potpuno okupira.

Bavljenje hobijem može pozitivno utjecati i na društveni život osobe koja tako ima prilike upoznati nove ljude sličnih interesa, ali i svoje znanje podijeliti sa drugima.  Ako ste pod stresom, dokazano je da ćete ga se lakše riješit hobijem!

“Znanstvena istraživanja pokazuju da bavljenje hobijima pozitivno utječe na opće zdravstveno stanje osobe. One osobe koji imaju hobi generalno su opuštenije u životu i zadovoljnije. Razne pritiske i prepreke rješavaju s više strpljenja i na poslu rjeđe sagorijevaju. Manje su podložne razvoju depresije i negativnih osjećaja. Hobiji nam smanjuju razinu stresa i snižavaju krvni tlak. Opće je poznato da je svaka fizička aktivnost podiže razinu serotonina, hormona sreće, ali isto tako i sve druge aktivnosti poput bavljenja glazbom, čitanjem, pletenjem… imaju izrazito pozitivan učinak satima pa čak i danima nakon bavljenja hobijem koji nas ispunjava”, pojašnjava Maja Vučić, prof. psihologije. 

Izljevi bijesa kod djece: Što bi trebali, a što nikako ne smijete raditi kada dođe do tantruma

Određene osobe imaju jasne interese za neke aktivnosti pa se odlučuju time baviti u slobodno vrijeme ili ih barem iskušati. Neke osobe ni ne znaju reći jasno što ih sve zanima pa je njima važna volja za isprobavanje različitih aktivnosti. 

“Ponekad se osoba slučajno upozna s nekim hobijem, zaljubi se u to i to mu kasnije odredi život, a da o tome ranije nije niti sanjao. Koliko nas neka slobodna aktivnost opušta, čini nas zadovoljnim i sretnim toliko dugo ćemo se baviti njome”, smatra prof. Vučić te dodaje kako bez obzira na to je li hobi fizički zahtjevan ili ne on utječe pozitivno na zdravlje ljudi, a čine nas fokusiranijima, bolje organiziranima i podižu nam samopouzdanje.

Osoba može osjećati strast i ljubav prema hobiju

Hobiji nam pomažu da otkrijemo talente za koje možda nismo ni znali da ih imamo. Zbog hobija neke osobe mijenjaju karijeru. Hobiji nam omogućavaju upoznavanje novih ljudi i dijeljenje zajedničkih interesa. Psihologinja naglašava kako nas hobiji obogaćuju u svakom smislu. Kroz hobi učimo nove stvari, stječemo nova iskustva i može biti neiscrpna je tema za razgovor, s istomišljenicima i s onima koji nisu upoznati s tim.

Asertivno ponašanje – koliko je važno samopouzdanje bez agresivnosti?

Razgovarala: Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo