Psihologinja otkriva što učiniti ako vama i partneru treba savjetovanje, a ne možete si ga priuštiti

Shutterstock 677813596

Prije svega treba imati na umu da je pomoć stručnjaka nekada neophodna i da isto kao što ne možete sami sebe operirati već vam je za to potrebna intervencija liječnika specijaliste, tako je nekada i u pogledu životnih nedaća.

No, kako u medicinskom smislu možemo poduzeti određene korake da do eskalacije nekog zdravstvenog problema niti ne dođe (pa samim time ni do one prethodno spomenute operacije), tako i vezano uz životne nedaće s kojima se suočavamo postoje stvari koje možemo učiniti sami.

Partnerski odnosi i problemi u istome su jako kompleksni zato što su u pitanju dvije osobe sa svojim pogledima na svijet, svojim viđenjima problematičnih situacija, svojim temperamentima, navikama, sklonostima… Radi se o dva svijeta koja u nekim periodima života funkcioniraju bolje, u nekima gore. I to je normalno. Periodi u kojima je odnos s partnerom narušen može biti izuzetno stresan i zato ne bi bilo loše vidjeti što se sve može učiniti da na taj odnos ne gledate kao na bitku koju vodite iznova svaki dan.

On/ona se promijenio/la

Često puta partneri u savjetovanje krenu s „optužbom“ da se druga strana promijenila i da im je zbog toga jako teško naći zajednički jezik. Činjenica je da su osobine ličnosti načelno stabilne tijekom vremena i da je gotovo nemoguće da osoba preko noći postane druga osoba. Primjerice, ako je netko introvert vjerojatnost da postane kralj party-a i počne svaki dan obilaziti društvena događanja/tulume i sl. nije baš velika. Na početku veze je moguće da neke svoje osobine koje smatramo manje poželjnima „kamufliramo“ – i ovo je uglavnom ograničeno na fazu zaljubljenosti. Čak je i tada teško glumiti ekstrem, no opet i druga osoba zbog roza naočala osobu u koju je zaljubljena vidi u drugačijem svjetlu. Period zaljubljenosti ne bi trebali uzimati kao referentni okvir jer u tom periodu naša sposobnost rasuđivanja o osobi u koju smo zaljubljeni nije na nivou.

Dakle, vaš partner tijekom godina zajedničkog života vrlo vjerojatno nije mijenjao svoje osobine ličnosti iz temelja.

Možda ste ih vi na početku veze promatrali drugim očima i možda vam je bilo simpatično što pored sebe imate introverta nesklonog riziku i krajnje spontantnim reakcijama. I možda vam to više nije simpatično jer ste vi potpuno drugačiji od njega i nikako se ne možete usuglasiti oko toga kako da provedete zajedničko vrijeme. Možda vas frustira što nikamo ne želi ići. Partner se uz vas možda samo opustio i postao svoj. A vi više nemate roza naočale.

Provjerite koliko pravih prijatelja imate! Ovih 5 potreba mora biti zadovoljeno

Ako je partner potpuno drugačiji od vas a i dalje smatrate da je to osoba s kojom dijelite iste životne vrijednosti i poglede na svijet i želite ostati s njim, tada prihvatite njegove osobine i pronađite kompromise oko ovih manje bitnih stvari. Ne optužujte partnera zbog njegove osobnosti – to je i tako nešto što ne može promijeniti. Može napraviti kompromis i jednom tjedno izaći i družiti se s drugim parovima, no njegov prvi izbor će i dalje možda biti gledanje filma kod kuće u paru.

Nadalje, imajte na umu da se ponašanje ljudi s godinama zaista mijenja. Mogu se početi zauzimati za sebe, mogu početi mijenjati svoje navike (baviti se tjelesnom aktivnošću, promijeniti prehranu)…

Promjena je normalna

Pitanje je samo koliko ste vi ok s promjenom partnera i je li ona na neki način štetna za njega pa time i za vaš odnos ili nije. Primjerice, ako partner/ica s godinama promijeni svoju sklonost prema alkoholu do to mjere da svaki dan popije previše tada problem zaista postoji. No je li u istom rangu i promjena u kojoj vaš partner/ica više ne želi jesti masnu hranu (koju možda vi volite) i posveti se teretani?

O kakvoj god se promjeni kod partnera radilo, prije svega se treba pitati jeste li i dalje kompatibilni po pitanju vaših vrijednosti i svega što vam je u životu bitno. Kompromisi su neophodni u svakoj vezi no oni neće funkcionirati ako osjećamo da se zbog partnera moramo odreći nečega što nam je izuzetno važno i čega se zapravo ne želimo reći. Kompromisi su mogući oko stvari koje osoba može i želi promijeniti. Osobine ličnosti ne može promijeniti a ono što joj je izuzetno bitno ne želi. Imajte to dvoje na umu.

On/a ne zna prepoznati što ja želim

I tu ste u pravu. Druga osoba bez obzira koliko vas dobro zna ne može čitati vaše misli ni fine znakove neverbalne komunikacije. Ako želite ići s prijateljima na vikend, jasno to recite – vaš partener ne može iščitavati što ste vi htjeli reći kada ste rekli da niste dugo bili na druženju s prijateljima. Ne zna ni da bi vi htjeli da vam češće govori da vas voli kada vas pita da li ga/ju volite. Komunicirajte jasno. To je jedini način da druga osoba čuje što želite.

Zašto neke žene ne žele postati majke? Psihologinja pojašnjava što sve stoji iza takve odluke

Odvojite vrijeme za vas dvoje

Nijedan odnos nije ravna crta bez ikakvih promjena već više nalikuje valovima. U svaki odnos treba ulagati pa isto vrijedi i za parterski. Bez obzira što volite svog partnera i što znate da on to zna, nije dovoljno samo to znati. Vrijeme koje provedete zajedno, sitni znakovi pažnje, zagrljaji, smijeh… Sve to je važno da odnos ne zamre. To što zajedno živite i dijelite prostor i obaveze ne znači da odnos funkcionira. Kako odnos funkcionira manifestira se u situacijama kada vam treba podrška a znate da je partner tu; kada završite u bolnici i znate da će se partner brinuti za vas… Odnos se gradi i održava a najbolji način za to je da osim što skupa hendlate obaveze dijelite i slobodno vrijeme.

I na kraju, ako dođe do trzavica u odnosu slijedeće stvari možete poduzeti sami

Razmislite što vas smeta i što bi voljeli da partner promijeni. Zatim se zapitajte jesu li to stvari koje partner uopće može promijeniti (ili je to nemoguće ako se u pitanju osobine ličnosti) te je li taj zahtjev u koliziji s njegovim vrijednostima.

Razgovarajte sa svojim partnerom bez optuživanja i potrebe da nešto dokažete. Vodite se ciljem: ako je cilj da postignete kompromis tada se usmjerite na to da zajednički nađete rješenje koje će oboma odgovarati.

Jasno komunicirajte. Izrazite partneru svoje želje i potrebe i nemojte očekivati da vam čita misli ili se ljutiti ako u tome ne uspije.

S vremena na vrijeme obucite cipele svog partnera (ne doslovno). Iz perspektive partnera situacija u kojoj se nalazite može izgledati sasvim drugačije nego iz vaše. Oboje ste u pravu: broj 6 može izgledati kao 6 a može izgledati i kao 9. Ništa drugačije nije ni u životnim situacijama.

Znakovi pažnje su važni i bez obzira koliko dugo bili zajedno uvijek će razveseliti vašeg partnera i dati mu da znanja da vam je i dalje stalo. Njihova snaga nije u skupoći već u tome da mislite na nekoga, da vam je važan.

Sjetite se zašto ste uopće sa svojim parterom, koje to kvalitete on ima da ste odlučili svoj život dijeliti s njim. Možda je iritantno kada ostavi prljave čarape na sred stana/ne pokupi dlake iz kupaone/ostavi otvorenu pastu za zube… No u isto vrijeme ako se radi o brižnoj osobi, osobi za koju znate da će uvijek biti uz vas u dobru i zlu – onda možda one čarape ipak nisu presudne.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!