Psiha

Psiha

Reese Witherspoon koristila je ovu tehniku kako bi kontrolirala napade panike prije snimanja filma

Tinseltown/Shutterstock

Prije snimanja filma kod nje se javio intenzivan strah

Reese Witherspoon je napade panike doživjela prije 7 godina kada je snimala film “Divljina” (Wild), kako je izjavila nedavno u intervjuu, pomoć je potražila u hipnozi.  

Witherspoon je za magazin Intervju izjavila kako ju je upravo ta uloga najviše promijenila. Cijela se radnja odvijala oko karaktera glavne glumice, koja je, kako bi se oporavila od tragedija koje su je zadesile i dokazala sebi da ima snagu za novi početak ,uputila na sudbonosno putovanje duž Pacific Crest pješačke rute.

Doživljavala sam napade panike tri tjedna prije početka snimanja. Radnja je uključivala golotinju, seksualnost i probleme s korištenjem droga. Uz to sam bila sama ispred kamere, bez kolega glumaca. Nikada nisam bila sama u scenama, i to danima. Otprilike se tako snimalo 25 dana – samo mene. Samo ja, kamera i moj ruksak“, dodala je Reese te dodala da je bila toliko uplašene da je pristala na tretman hipnozom.

Postoje razne ovisnosti o internetu, a jedna je i ovisnost o online kupnji: Ovo je 6 znakova koji upućuju na problem

Napad panike jedan je od tipova anksioznih poremećaja i može predstavljati reakciju na prolongirani stres, traumu i javiti se čak nekoliko godina kasnije tako da je osobi teško povezati zašto joj se događaju takve fizičke reakcije i na što. S obzirom na to da su nepredvidivi, dodatno stvaraju pritisak osobi jer se javlja stalna strepnja kad će se ponovo dogoditi.

Simptomi napada panike

Napad panike se javlja kod svakog iz drugog razloga ali obično slijede jak i intenzivan osjećaj straha. Može se javiti uz psihičke simptome poput znojenja, brzih otkucaja srca, vrtoglavice, boli u psima, gubitka daha… Neki će pomisliti da imaju srčani udar, a može i uzrokovati strah od smrti. Jasno je da se radi o stanju koje može jako uzrujati.
Mnogi će isto tako doživjeti napad panike često, a ako on stalno ponavlja onda se radi o paničnom poremećaju. Tada će osoba doživjeti napad panike bez nekog posebnog okidača, a najgora je upravo činjenica da žive u strahu od novog napada, jer ga ne mogu prepoznati niti prevenirati.

Tretmani koji pomažu obično uključuju psihoterapiju, posebno kognitivnu bihevioralnu terapiju, a nekima će dobro činiti i uzimanje lijekova koji mogu ublažiti simptome napada panike.

Koliko znate o terapiji knjigom (biblioterapiji) – uspješnost zajamčena, a nuspojava nema

Nekima će isto tako pomoći i dodatna terapija hipnozom. Radi se o tehnici koja je priznata, a hipnoterapija se uvelike razlikuje od scena koje možete vidjeti na filmu. U stvarnosti se radi o tehnici koja se manje oslanja na kontrolu uma, a više na stvaranje stanja duboke opuštenosti i smirenosti kako bi se mogao pojačati utjecaj drugih oblika terapije, stoji na stranicama Američkog udruženja za psihologiju. Iako neće svi reagirati na hipnozu na isti način, može biti koristan dio terapije za osobe koje se bore s anksioznošću, fobijama, depresijama i nekim zdravstvenim stanjima.

Za Witherspoon, snimanje spomenutog filma je očito bila vrlo stresna situacija koja ju je, kako kaže, promijenila potpuno, a hipnoza je bila samo dio tog procesa.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo