Psiha

Psiha

Sačuvajte živce pridržavajući se ovih pravila

Je li vam se ikada dogodilo da imate toliko obaveza da jednostavno u 24 sata ne stižete sve što ste zamislili? Vrijeme je da usvojite nova pravila kako bi izbjegli potpuno izgaranje!

Naoštrite pilu

Prolazeći kroz šumu, čovjek ugleda drvosječu kako ruši stabla. Budući je i sam nekada radio u šumi, zastane i počne pratiti kako to drvosječa radi. Nakon nekog vremena, promatrač uoči da se drvosječa muči, budući da mu je pila tupa.

“Čovječe”, reče promatrač, “zašto ne naoštrite pilu, bit će Vam lakše!”.

“Ma nemam vremena”, odgovori drvosječa, “moram rušiti stabla!”

Je li vam se ikada dogodilo da imate toliko obaveza da jednostavno u 24 sata ne stižete sve što ste naumili? Jeste li ikada postigli nešto (završili zahtjevan projekt, položili ispit, dobro odradili posao) i preko vlastitog uspjeha samo prešli, ne proslavivši ga? Jeste li ikada uslijed silnih obaveza osjetili zasićenje i izgaranje? Ukoliko ste odgovorili s „da“, vrijeme je da naoštrite pilu!

Nagradite se za uspjeh

Sjećam se da sam nekada vlastite uspjehe gotovo pa podrazumijevala, iako sam ulagala velik trud da nešto postignem. Polaganje vozačkog ispita, upis na željeni fakultet, diploma, dobro obavljeni radni zadaci… Nikada se nisam nagradila za uloženi trud i postignuti rezultat, već bi se samo prebacila na novi zadatak. S vremenom sam počela gubiti motivaciju i osjećati zamor. Rad na sebi (i metafora o naoštrenoj pili) osvijestili su mi da je vrijeme da se počnem njegovati i nagrađivati za uspjehe.

Često puta mi na savjetovanje dolaze klijenti koji su uspješni na poslu, velika podrška obitelji i prijateljima, posvećeni onome što rade. I u većini slučajeva na savjetovanje dođu kada „izgore“. Kada uđemo u krug svakodnevnice i iz dana u dan baratamo nizom obaveza za koje nam ni samima nije jasno kako ih uopće uspijevamo uskladiti, može se dogoditi da jednostavno zaboravimo napuniti baterije, da zaboravimo zastati i posvetiti se sebi. Naš organizam se može početi buniti (u vidu želučanih tegoba, glavobolja i slično), ali nam to i dalje nije znak da stanemo. Sve dok ne dođemo do točke da više zaista ne možemo.

Kako ne bi došli do te točke, preporučamo slijedeće:

  • Svaki dan odvojite za sebe bar 15 minuta vremena koje ćete moći provesti u aktivnosti u kojoj guštate (hoće li to biti fina jutarnja kava uz prelistavanje dnevnog tiska ili čitanje napetog krimića prije spavanja ili nešto sasvim treće, potpuno je svejedno dok vas god to veseli).
  • Nagradite se za uspjeh! Nagrada može biti nešto što će vam poručiti da ste zaslužili taj gušt; odlazak u kino, na večeru, kupovina parfema koji već dugo gledate, kava s prijateljicom, šetnja parkom – ovisno o vašim afinitetima.
  • Kada osjetite umor, isplanirajte vrijeme za odmor i regeneraciju. Sjetite se da tupa pila ne može ne može napiliti puno drva.
  • Napišite si jedno pismo u kojemu ćete sami sebe nahvaliti za sve uspjehe koje ste postigli: uspjesi ne moraju biti grandiozni – uspjeh može biti i kada ste utješili prijateljicu nakon prekida s dugogodišnjim partnerom ili pak kada ste dobro predvidjeli situaciju na poslu.
  • Kada vam je teško, zatražite podršku bližnjih – što emocionalnu što organizacijsku. Ne možete i ne morate sve sami.

Ja sam sada uspješno odradila jedan radni zadatak pa je vrijeme za oštrenje pile…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo