Psiha

Psiha

Šokantne brojke: Do 100 tisuća mladih u Hrvatskoj ovisno je o internetu

U Hrvatskoj se zbog mentalnih poremećaja godišnje hospitalizira do 2000 osoba mlađih od 19 godina.

Poremećaji hranjenja, depresivnost, anksiozna ponašanja, dječji autizam najčešći su razlozi hospitalizacije. Procjenjuje se da u našoj zemlji čak 20% djece i mladih ima mentalnih poteškoća, a samo 20% njih dobije adekvatnu pomoć.

Polovica svih mentalnih bolesti započinje u dobi od 14 godina, upozoravaju stručnjaci

Droga i alkohol – rizični čimbenici

Čak polovica mentalno oboljele djece i mladih taj je poremećaj dobilo već u 14. godini života. Iako imamo porast hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja, od 2000. imamo konstantan pad suicida među osobama mlađim od 24 godine.

Droga i alkohol najčešći su rizični čimbenici koji mlade dovode do psihijatrijskih klinika – Hrvatska je na vrhu Europe po konzumiranju alkohola i cigareta među mladima, a u registru ovisnosti trenutačno je čak 450 osoba mlađih od 19 godina! No u posljednje vrijeme raste i broj novih ovisnika – onih o internetu.

Na ove podatke upozorili su vodeći domaći stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem mladih.

Ovisnost o tabletima, mobitelima i ostalim ekranima izazvala je posebnu pozornost. Naime, i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je ovisnost o videoigricama mentalnom bolešću. Procjenjuje se da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima najmanje 50 do 100 tisuća djece i mladih ovisnih o igricama i drugim oblicima zabave putem mobitela i tableta! Iz toga, upozorili su stručnjaci, proizlaze i novi oblici nasilja, pa tako podaci kažu da zlostavljenje putem interneta, cyberbullying, doživljava svako treće dijete, dok 10% djece priznaje da su i sami počinili takvu vrstu nasilja. Anonimnost na mrežama, kao i činjenica da se sve događa iz paravana ekrana, dodatno ih potiče na još okrutniju igru.

Ovisnost o internetu teška je bolest, a mi kao struka tek sada učimo kako je dijagnosticirati. Bojim se da su podaci još gori nego što mislimo, jer je golem broj onih koji su na dobrom putu da postanu ovisnici. To je veliki problem na koje se društvo i dalje smije, upozorio je doc. dr. sc. Ante Bagarić,  pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti pri Klinici za psihijatriju Vrapče.

Brojni psihijatri upućuju na to kako to nije poremećaj nego posljedica nekoga drugog psihičkog poremećaja. I doc. dr. sc. Bagarić smatra da je ovisnost, bez obzira na to je li riječ o drogi, alkoholu ili nekoj drugoj ovisnosti, uvijek pokušaj samoizlječenja, odnosno način na koji mlada osoba pokušava riješiti neke emocionalne probleme.

Depresija – prepoznajte simptome i razliku između nezadovoljstva i ove bolesti

Oduzimanje mobitela nije rješenje

“Brze promjene u društvu dovode do nekih novi, težih poremećaja na koje kao društvo često reagiramo ljutnjom, strahom i prebacivanjem krivnje s jednih na druge. Zdrava reakcija svih, a tu mislim na nas stručnjake, ali i roditelje, nastavnike i društvo u cjelini, od presudne je važnosti. Stalno se moramo pitati što možemo učiniti kako bismo popravili stvari. Ključno je pitanje kako razumjeti mlade ljude, a ne različitim nasilnim metodama pokušavati riješiti problem. Oduzimanje mobitela nije rješenje. Danas nije moguće živjeti bez dostupnosti raznim vrstama ekrana. Najlakše je iščupati kablove na nekoliko tjedana, no to su socijalne floskule, socijalne laži, puno je važnije naučiti živjeti s onime što imamo”, kaže doc. dr. sc. Bagarić koji roditeljima prije svega savjetuje da što više razgovaraju s djecom.

Treba razgovarati o svemu; o tome kako lišće pada, kako je Luka Modrić odigrao utakmicu do ozbiljnih tema. Uključenost roditelja, ali i nastavnika i cijelog društva u život djeteta, od neprocjenjive je važnosti.

“Moja preporuka je samo jedna: razgovarati i razgovarati, a ne zabranjivati, okrivljavati, optuživati… Naizgled je ovo blag pristup, jer nam se može činiti da onaj stroži brže daje rezultate i da je učinkovitiji, no to nije tako. Najlakše je počupati sve kablove, no time ste samo odgodili problem na tjedan-dva. Kroz razgovor, taj jedan fini, elastičan pristup, pokušavamo razumjeti potrebe mladih, a to je ključno za njihov zdrav razvoj. Nema rasta i emocionalnog sazrijevanja bez emocionalnih problema. Ako je dijete presavršeno i premirno, tada roditelj ima problem. Postoji jedna prirodna potreba otpora prema autoritetu, učiteljima, roditeljima, no vrlo je važno razumjeti da postoji otpor i da na njega ne treba ići džonom”, smatra ovaj stručnjak i napominje kako je ovisnost prisutna u svim dobnim skupinama, a kreće već od treće godine života.

Zašto je čak 30 % mladih Zagrepčana anksiozno?

Najčešće radim s onima starijima od 16 godina. Kad vam u ordinaciju dođe student od 25 godina koji zadnjih 10 godina gotovo ne izlazi iz stana i samo igra igrice, možete zamisliti koliko je njegov emocionalni sustav osiromašen i koliko mu je teško ponovno se uključiti u život. Ovisnost je teška bolest iz koje nije lako izaći, ali ako psihijatri dobro rade svoj posao, veliki broj tih ljudi uspješno se vrati u život, poručuje ovaj stručnjak i demantira istinitost tvrdnje koja se često može čuti “Jednom ovisnik, uvijek ovisnik!”

Brojni primjeri dokazuju da je liječenje ovisnosti (bez obzira na to o kojoj je ovisnosti riječ) proces koji traje godinama, a koji može biti itekako uspješan.

Što napraviti kada partner sve novce potroši na alkohol i izlaske?

Danijela Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo