Tračanjem do boljeg zdravlja i sreće! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Tračanjem do boljeg zdravlja i sreće!

Neobavezno čavrljanje i izmjenjivanje glasina žene čini doslovno zdravijima, potvrdilo je nedavno istraživanje.

Stručnjaci su otkrili da tračanje podiže razinu progesterona, hormona odgovornog za smanjenje osjećaja tjeskobe i stresa. Također, trač sam po sebi igra veliku ulogu u interakciji s društvom, što žene svakako čini sretnijima.

Istraživanje je uključivalo grupu od 160 studentica, koje su bile podijeljene u parove. Dio studentica postavljalo je pitanja partnerici kako bi se bolje upoznale. Pitanja su bila razna, poput: “Kada bi imala mogućnost večerati s bilo kim u svijetu, tko bi to bio?”, ili”Što smatraš najvećim postignućem u svom životu?”.

tracanje tajnaDrugi dio studentica u zadatak je dobilo proučavanje studije o botanici.

Nakon eksperimenta žena koje su odgovarale na “trač pitanja” imale su povećanu razina progesterona, dok u drugoj skupini nije došlo do takvog povećanja. Stručnjaci ove rezultate objašnjavaju činjenicom da je veliki broj hormona zaduženih za stvaranje veza i normalnog ponašanja doveo do smanjenja stresa i tjeskobe.

Vrlo je važno otkriti veze između bioloških mehanizama i ljudskog društvenog ponašanja. Te veze pomažu nam da shvatimo zašto su ljudi u bliskim odnosima mnogo sretniji, zdraviji i žive dulje od onih koji su društveno izolirani.

Progesteron je hormon koji nastaje u jajnicima, te priprema maternicu na trudnoću. On također smanjuje infekcije te zaustavlja pretjerano stvaranje estrogena koji može povećati vjerojatnost oboljenja od karcinoma.

Maja Popović

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo