Tužni ste? Spriječite depresiju uz pomoć ovih učinkovitih savjeta - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Tužni ste? Spriječite depresiju uz pomoć ovih učinkovitih savjeta

Foto: Shutterstock

Tuga i loše raspoloženje se mogu pretvoriti u depresivno stanje. Prije nego situacija poprimi ozbiljan oblik, učinite nešto za sebe i izbjegnete poteškoće.

U situacijama kada izgubimo nekog ili nešto, kada smo suočeni s nekom životnom teškoćom najnormalnija je stvar da budemo tužni, zabrinuti ili da nas je strah. To je stanje koje će proći nakon vremena koje je potrebno da bi se čovjek adaptirao na novonastalu situaciju. No, ako loše raspoloženje ne prolazi, vjerojatno se radi o depresiji.

Postoje stvari koje možete napraviti za sebe kako se blagi oblik depresije ne bi pretvorio u ozbiljniji. Psiholog iz Chicaga Dr. Odessky, nudi nekoliko savjeta kako izbeči depresiju.

1. Vježbajte

Ležanje na kauču je jako privlačno kada vama vlada loše raspoloženje, ali istraživanja kažu kako je najvažnije ne predati se tom raspoloženju. Studija objavljena u magazinu Internal Medicine” navodi kako su aerobne vježbe jednako efikasne kao i antidepresivi. Za početak se probajte prisiliti na kratku šetnju oko zgrade, a svakog dana dodajte šetnjici još par koraka .

Protiv depresije uz pomoć čaja

2. Uživajte u suncu

Postoji razlog zašto izlaganje sunčevim zrakama momentalno podiže raspoloženje: ono djeluje na proizvodnju seratoni ​na u organizmu, kemikalije koja poboljšava raspoloženje i smiruje. Ako ste posljednjih dana lošijega raspoloženja, rano ujutro sjedite na balkon i nekoliko minuta uživajte na suncu. Vjerujte nam, dan će biti bolji od jučerašnjeg…

3. Budite zahvalni

prije nego utonete u san, na glas izgovorite 10 stvari na kojima ste zahvalni i tako ćete fokus maknuti s negativnih misli.

4. Ugasite ekran

Svi znamo kako svjetlo u spavaćoj sobi može poremetiti san, a istraživanja naglašavaju kako se mogu poigrati i sa vašim raspoloženjem. Kako stoji u studiji Johns Hopkins, izlaganje bilo kakvom izvoru svjetlosti pred spavanje povećava šanse da će vas “napasti” depresija jer se oslobađaju određeni hormoni stresa koji će negativno utjecati na vaše raspoloženje.

5. Meditirajte

O dobrobitima meditacije za psihu čovjeka više nije potrebno govoriti, a sve više studija govori u prilog tome kako je dobar način borbe protiv depresije. Dišite duboko, koncentrirajte se na sada i ovdje te tako barem na kratko zanemarite misli koje vas muče.

Žene i depresija – koja je veza?

6. Družite se

Socijalni kontakti puno znače za psihu čovjeka, pa iako vam se u lošem raspoloženju najboljom opcijom čini zavući se pod pokrivač, nazovite najboljeg prijatelja i dogovorite kavu, šetnju ili posjetite kazalište.

 

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo