Psiha

Psiha

Upravo ste prekinuli vezu? Ovi će vam savjeti pomoći da što prije prebolite i krenete dalje

Ako ste upravo prekinuli vezu, savjet bi bio da sve što ste imali ostavite u prošlosti.

Bez obzira htjeli to ili ne, morat ćete proći kroz proces tugovanja. Ne brinite, preboljet ćete, no koliko će to trajati ovisi o vama. Zapamtite, iza kiše uvijek dolazi sunce. 

Nakon prekida ćete vjerojatno u glavi premotavati film – što je pošlo po zlu, što ste krivo učinili i je li moglo bolje… Ako tako nastavite, vjerujte nam, samo će vam biti teže.

Pametno bi bilo prihvatiti novonastalu situaciju, pomirite se s njom i krenuti dalje…

Što ne smijete raditi nakon prekida

Ne žaliti za prošlim vremenima: Kratko nakon prekida možete očekivati navalu raznih emocija – od jake tuge do euforije. Koliko god bilo teško promijeniti tijek misli, pokušajte ih usmjeriti na ono što vas čeka danas ili u skoroj budućnosti jer ćete stalnim kopanjem po prošlosti doživjeti samo još jači osjećaj tuge…

Uzmite si vremena: Objektivno si razjasnite si zašto su stvari pošle po krivom i zašto je bolje što ste prekinuli. I nađite načina da mu oprostite jer ćete tek tada moći krenuti dalje. Riješite se mržnje, negativnih misli i nezadovoljstva i za čas ćete biti opet ona stara osoba, a „kako-se već-zove“ će biti stvar prošllosti.

Velike uši, plave oči, usko lice – što dijelovi tijela govore o vašoj osobnosti

Zatražite podršku prijatelja: Prijateljima dajte na znanje da ih u ovim trenutcima trebate. Izađite s njima van, otputujte ili jednostavno provedite neko vrijeme u dobrom društvu. Prijatelji će biti i više nego sretni ako vam mogu pomoći.

Ne proganjajte ga na društvenim mrežama: Izbrišite sve stare poruke, mailove te ga prestanite pratiti na društvenim mrežama. Umjesto da dane provodite misleći na partnera odlučite se za aktivnost koja će vam skrenuti pozornost na druge stvari –  prošećite, odite na trening ili se nađite s prijateljima na piću. Samo prestanite razmišljati o propaloj vezi.  

Spavanje u majici vašeg partnera zapravo je dobro za zdravlje

Organizirajte putovanje: Ponekad je promjena okoline dobrodošla kako biste započeli proces liječenja. Sami ili u društvu prijatelja, otputujte, uživajte u novim iskustvima i vratite se spremni za drugi početak.  

Ne krivite sebe: Ovo je vrlo važna stavka oporavka – ne krivite sebe jer ste možda mogli stvari napraviti drugačije. Da je trebalo trajati, trajalo bi, a želja da se nešto popravi nakon prekida je nezdravo ponašajne, nešto poput prejedanja kako bi se prikrile prave emocije. Prihvatite situaciju i naučite voljeti sebe. 

Ne kontaktirajte bivšeg partnera: Iako svaki dio vašeg bića vjerojatno čezne za tim razgovorom ili intimnosti, to bi mogla biti i najveća greška koja će uzrokovati samo još više boli. Razgovorom ili kontaktom ćete samo odgoditi i otežati oporavak… Misli usmjerite na nešto drugo i krenite dalje! 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo