Psiha

Psiha

Vlasnici kućnih ljubimaca su samopouzdaniji

Vlasnici kućnih ljubimaca su sretniji, mentalno zdraviji i zadovoljniji nego osobe koje nemaju najboljeg četveronožnog prijatelja.

Nimalo iznenađujuće, to su potvrdili i američki stručnjaci svojom najnovijom studijom. Istraživači sveučilišta Miami i Saint Louis su ustanovili koje su to pozitivne i zdravstveno korisne karakteristike koje krase vlasnike kućnih ljubimaca.

“Vlasnici kućnih ljubimaca imaju više samopouzdanja, u boljoj su tjelesnoj formi, u manjoj su mjeri usamljeni, savjesniji su, ekstrovertiraniji, manje su plašljivi i manje su im misli preokupirane u odnosu na osobe koje nemaju kućne ljubimce”, objasnio je Allen McConnell sa Sveučilišta u Miamiju.

Njegov je tim anketirao 217 osoba prosječno starih 31 godinu, od kojih su 79 posto bile žene. Ispostavilo se kako vlasnici kućnih ljubimaca imaju više interakcije sa svojim obiteljima, prijateljima i četveronožnim prijateljima.

Drugi istraživački tim, onaj sa Sveučilišta u Saint Louisu ustanovio je kako osobe koje imaju kućne ljubimce smatraju da im je njihov maleni prijatelj pomogao u ispunjenju društvenih potreba.

Vlasnici su imali više samopouzdanja i vjerovali su u većoj mjeri kako njihov život ima smisla.

Studije su objavljene u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

Čari prijateljstva s malenim dlakavima ne staju ovdje. Saznajte kako nam uljepšavaju život u članku Sve dobrobiti kućnih ljubimaca za zdravlje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo