Psiha

Psiha

Zamka zvana – još samo da… U priči o “Krugu 99” svi se mogu prepoznati

Shutterstock

Dok gledamo prema onome što nemamo, propuštamo uživati u onome što imamo. Znate li što je “Krug 99” i zašto je vrijeme da ga napustite?

Često se u životu privatno i poslovno usredotočujemo na ono za što mislimo da nam još nedostaje da bismo bili sretni: još samo da se preselim u veći stan, još samo da izgubim pet kilograma, još samo da dobijemo ovog klijenta, još samo da rezultate podignemo za sedam posto… No, što ako vam kažem da ključ sreće leži u samo jednoj riječi? Pitate se kojoj?

Odustao sam od škole i mislio da ću biti bogat i slavan! Sada sam izgubljen i sram me je raditi bilo što…

Krug 99

Bio jednom jedan tužan kralj koji je imao uvijek vrlo veselog slugu. Kralja je intrigiralo kako to da jedan sluga može uvijek biti tako nasmijan i sretan te je htio otkriti njegovu tajnu. Kada ga je kralj pitao kako to da je tako sretan, sluga je odgovorio da ima ženu, djecu, hranu i posao te da nema razloga da ne bude sretan pored takvog bogatstva. Kralj nije bio zadovoljan takvim odgovorom jer i dalje nije vjerovao da netko tko nosi staru odjeću, radi za druge i hrani se ostacima s dvora može biti sretan. Stoga je pozvao savjetnika da mu pomogne otkriti sluginu tajnu. “Krug 99”, odgovorio je savjetnik, “čim osoba uđe u taj krug, postaje nesretna.“

Kako bi dokazali da je to istina, savjetnik i kralj odlučili su slugi pred kućna vrata ostavili vreću s točno 99 zlatnika. U trenutku kad je to ugledao, sluga nije mogao vjerovati kakvo je bogatstvo dobio. No kada je izbrojao zlatnike, i shvatio da ih je 99, ustao je i posvuda tražio jedan zlatnik za koji je vjerovao da nedostaje. Budući da ga nije uspio naći, a vjerovao je da je čovjek bogat tek kada posjeduje sto zlatnika, uzeo je papir i olovku te počeo računati koliko godina bi morao raditi da zaradi taj jedan zlatnik i bude sretan.

Izračunao je da treba naporno raditi još četiri godine i pritom štedjeti na hrani, odjeći i drugim užitcima koje si je dotada dopuštao. Odlučio je učiniti tako. Odrekao se užitaka i radio više nego ikada. S vremenom je sluga postajao ljut i namrgođen, a veselje kakvo je pokazivao prije više nije bilo svakodnevno vidljivo. Kralj je nakon nekog vremena otpustio slugu jer se nije osjećao ugodno pored sluge koji je tako loše volje.

Zašto ulazimo u Krug 99? Svi smo mi ponekad sluga iz priče. Usredotočujemo se na ono što mislimo da nam još nedostaje do potpune sreće. Usmjeravamo se na onaj jedan zlatnik koji nedostaje, a pritom propuštamo vidjeti onih 99 zlatnika koje već imamo. A zašto je to tako? Naime, priroda našeg mozga je takva da stvari koje su dobre počinje podrazumijevati i uzimati ih “zdravo za gotovo“, a nakon nekog vremena ih više i ne primjećuje, dok one stvari koje nemamo ili koje tek trebamo ostvariti, stalno vraća u naš fokus. Vjerojatno ste u životu žarko željeli ostvariti cilj koji se tada činio teško ostvarivim, a u međuvremenu ste ga postigli. Koliko dugo ste uživali u tome što ste ostvarili taj cilj? Vjerujem da ste ubrzo prestali uživati u njegovu ostvarenju i ubrzo pronašli novi cilj.

Vrijedite koliko radite – prekovremeno! Zašto je ova izjava opasna?

I dobro je ponekad razmišljati o tome što još možemo postići i ne zadovoljiti se trenutačnim stanjem jer nas to gura prema ostvarenju novih ciljeva, a time i potiče naš osobni rast. S druge strane, vrlo je važno ne zaboraviti na vreću blaga koju već imamo u svom životu jer, dok stalno gledamo prema onome što nemamo, propuštamo istinski uživati u onome što imamo. Čarolija nastaje onda kada smo zahvalni na svemu što već imamo, jer tada kreiramo pravu snagu da ostvarimo ono što želimo.

Kako zaploviti rijekom zahvalnosti?

Iako nas naš mozak automatski vuče u smjeru onoga što nemamo, psihologijska istraživanja pokazuju da je i malim koracima moguće svoj put usmjeriti prema većoj zahvalnosti za sve što već imamo. Konkretno, svakodnevno pisanje tzv. dnevnika zahvalnosti u kojem osoba navodi tri stvari koje su je toga dana učinile sretnom i na kojima je zahvalna, dovoljno je za značajno povećanje osjećaja zadovoljstva vlastitim životom. Osim toga, istraživanja pokazuju da ono ima dobrobiti i za naše fizičko zdravlje, kao što su poboljšano spavanje, brži oporavak od bolesti, optimalni krvni tlak i slično. Sada kada čitate ovaj tekst, promislite o svojem danu, osvrnite se na sve što vam se dogodilo i razmislite na čemu ste zahvalni. Koje su tri ključne stvari koje su vam izmamile osmijeh na lice? Možda je to sunčan dan, ukusan ručak, zahvalnost jer imate krov nad glavom, poruka drage osobe ili bilo što drugo zbog čega osjećate zahvalnost. Što god da bilo, prisjetite se tih stvari, proživite ih ponovno i budite na njima zahvalni jer ključ izlaska iz Kruga 99 leži upravo u riječi – hvala. Rijeka zahvalnosti teče onda kada promijenimo svoju percepciju, odmaknemo se od stalnog usmjeravanja na prazninu te p(r)ogledamo i osvijestimo ljepotu i snagu onoga što je već oko nas.

Ljutnja je zdrava i potrebna emocija i imate pravo ispoljavati je, samo pazite kako…

Autor: Petra Đopar, sveučilišna prvostupnica psihologije i konzultant u Ramiru, www. ramiro.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo