Zašto je tako teško pronaći ljubav kakvu svi želimo? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Zašto je tako teško pronaći ljubav kakvu svi želimo?

Foto: Shutterstock

Priča je to koju svi možemo ispričati i pitanje koje si svi možemo postaviti – zašto se veze raspadaju? Odgovor najčešće stoji u nama samima, a mogao bi glasiti zato što se bojimo biti zaljubljeni!

Iako se upuštamo u odnose, zbog straha od povrede i slomljenog srca, nismo do kraja iskreni pa ni sretni trenutci nisu ono što želimo da budu.

Otkrivena tajna: Kako da se u vas zaljubi zauvijek

Svi gradimo “zidove” iza kojih stojimo i mislimo da smo sigurni od svih povreda. Te obrane nas štite od slomljenog srca, ali što nas uistinu sprječava da vjerujemo u ludu ljubav i da je zadržimo?

Prava ljubav nas čini ranjivima

Strah vas je nepoznate situacije? Potpuno otkrivanje drugoj osobi čini nas ranjivima. Kada se čovjek zaljubi, sve njegove obrane nestaju. Volimo vjerovati da što više volimo to su i veće šanse da ćemo biti povrijeđeni.

Da toga niste niti svjesni, sve prethodne rane utječu na vaš stav o ljubavi i na vaše ponašanje u vezi. Ti strahovi datiraju od djetinjstva, a ne od prve ljubavne veze. Stare rane nas mogu učiniti zatvorenima, a kako godine prolaze sve se teže opustiti i prepustiti. Osoba može bježati od bliskosti jer ju podsjeća na trenutke povezanosti u prošlosti kada je ostala povrijeđena, odbijena ili ljuta.

Muškarci ne znaju izražavati emocije, ali ovako šalju signale da su zaljubljeni…

Strah od gubitka

Neki ljudi se boje gubitka više no što vole pobjeđivati! Gubitak je za njih tako teška situacija da biraju ostati sami kako nikada ne bi nikoga izgubili. Ljude koji imaju strah od gubitka, često zbog ponašanja nazivamo bezosjećajnima ili nesposobnima za ljubav. No, ne radi se o nedostatku osjećaja već distanciranju od njih kako bi se spriječio gubitak

Strah od otkrivanja

Svaka osoba ima neku tajnu za koju ne želi da se otkrije, a intenzivna ljubav donosi upravo to – potpuno otvaranje i upoznavanje. Oni koji ne žele da se o njima previše zna, često guraju svaku priliku za ljubav dalje od sebe kako ne bi bili razotkriveni.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo