Psiha

Psiha

Želite nešto postići, ali lako odustajete? Donosimo vježbe uz koje ćete naučiti kako ostati dosljedan

Prokrastinacija ili odgađanje obveza može biti pravi mali osobni pakao. To je začarani krug koji trenutno donosi olakšanje, no zapravo samo gomilate obveze i stvarate osjećaj nemoći i nezadovoljstva samim sobom

U poslu se dovodite u situacije opravdavanja koje vam nikako ne koriste, jer mogu stvoriti sliku vas kao komplicirane osobe s kojom je otežano i k tome nelagodno raditi.

S druge strane, i lako odustajanje od odluka i ciljeva koje si zacrtamo, stvara isti osjećaj nemoći i nesposobnosti. „Od sutra stvarno.“ „Od ponedjeljka“. Klasičan primjer samozavaravanja! Neki put i krenemo od tog ponedjeljka, no ne izdržimo dugo i za čas smo na starom.

– „Jesi li napravila onaj projekt o kojem si pričala prošli put na kavi?“

 – „Ma nisam stigla, sve me napalo ovih dana“  …..

Kako se osjećate u situaciji kad izgovarate taj IZGOVOR?

Većina to govori tolikim automatizmom, jer to je tako izučeni obrazac da ni ne razmišljate što te riječi zapravo znače. Prekršili ste dogovor sami sa sobom. Ne držite se svoje riječi. To vas svaki put „gricne“ iznutra. Gricne vaše samopouzdanje, vaš osjećaj vlastite moći, sposobnosti i na kraju samopoštovanja. Ako ne poštujemo ni svoju riječ, kako ćemo poštivati druge?

Alat za vježbu dosljednosti

Ovdje donosim sjajan alat za vježbu dosljednosti. Brz i jasan, spreman za upotrebu odmah čim pročitate tekst.  Alat koji je matrica za dosljednost, da stvarno napravite to što ste rekli. Da to napravite DO KRAJA. Bilo što šte ste odlučili. S guštom.

Okružite se pravim ljudima i okolinom ako želite uspjeh i promjene

Zvuči banalno mislite si, što će mi to, u stanju sam sam napraviti svoj cilj, znam što želim, samo trebam odlučiti, no znate li doista? Tek kad krenemo komadati našu želju na detalje, tek kad raspišemo stvari na papir, često vidimo pravu sliku. Koliko puta sam samo pisanjem razbistrila misli, raščistila sama sa sobom ono oko čega sam dvojila i tako uštedila vrijeme, živce i očistila put za vlastitu efektivnost…Pokušajte. Često se dogodi da već pri samom početku ljudi odustanu od svog cilja jer shvate da to ipak nije ono što žele i da se bezveze muče sami sa sobom tjerajući se na to. Kasnijim koracima odstranjujemo sve moguće prepreke u izvršenju, jer naš mozak je zeznuti organ, postoje mali bugovi kojima vas želi nadmudriti i tako ostati u starom modu funkcioniranja, unutar komfor zone.

1. Što želim postići?

Vaš cilj treba biti pozitivno oblikovan. Dakle, cilj ne smije glasiti „Ne želim pasti godinu na fakultetu“.  Mozak ne poznaje negaciju, on čuje „želim pasti godinu na fakultetu“. Govorite pozitivno i govorite u prezentu. Ne izražavajte se na razini želje, jer onda vaš cilj i ostaje samo to – želja. Ispravno je reći „Uspješno polažem sve ispite na faksu“

2. Gdje, kada i s kim?

Ovo je pitanje važno jer je važno odrediti rok, točno odrediti vrijeme kada ćete se baviti tim svojim ciljem, nema „ovlaš“, ako zbilja želite rezultate. „Budem“ -to nije dovoljno jasno i specifično i taj stav ne dovodi do uspjeha.

3. Kako ću znati da sam postigao ishod?

Što trebam vidjeti, čuti da znam da sam postigao svoj cilj? Ovo pitanje služi za vizualizaciju cilja. Ako jasno vidimo sami sebe u trenutku izvršenja svog cilja, jasniji nam je put do njega. Što smo specifičniji, to ćemo ga brže i lakše postići. Ako već vidite ono na čemu radite, znate što osjećate, što vidite, što čujete, već se zagrijavate za taj trenutak, već se „programirate“ za njega.

Socijalna anksioznost među najčešćim je mentalnim poremećajima – što je uzrokuje?

4. Što bi moglo spriječiti?

Ovo je ključ. Ovo je predviđanje mogućih „sabotera“ i njihovo rješavanje u samom početku. Kad se vratim s posla, mogla bih biti umorna, pa neću ići u teretanu. Ok, kako možete to spriječiti? Da nemate obilan obrok i ne legnete odmah na kauč, nego da se odmah preobučete i krenete na trening, nakon laganog obroka? Da li je rješenje možda da vježbate ujutro prije posla?

5. Jesam li sam odgovoran za postizanje?

Dogovorili ste s prijateljicom da idete na trčanje i ona u posljednji trenutak javlja da ne može ići. Nema potrebe za osjećajem krivnje, ne možete preuzimati tuđu odgovornost. Napravite svoj vlastiti dogovor koji ovisi samo o vama.

6. Hoću li izgubiti nešto pozitivno?

Ako volite jesti, baš ste hedonist, obožavate kuhati, uživate u igri okusa, teško će vam uspjeti da budete na strogoj dijeti. Što vam je važnije? Kako možete i dalje uživati u hrani, a imati zdrav i kvalitetan život te izgubiti na kilaži?

7. Je li ishod vrijedan truda?

Da li vam je sada nakon svega i dalje stalo do tog cilja? Jeste li motivirani? Ako niste motivirani, nemojte to ni raditi.

8. Koje su posljedice postizanja cilja?

Kako će se moj život promijeniti? Jako je važno da je osoba svjesna što će dobiti, a što može izgubiti svojim ciljem i da shvati zašto to uopće radi. Nije stvar u znojenju u teretani, nego je stvar posljedice.

Naprimjer: Kad idem u teretanu, imam osjećaj zadovoljstva, mogu lako ući u sve hlače i haljine, osjećam se poletno, vitko, privlačno, kupujem novu garderobu, sve što mi se sviđa i jako sam ponosna na sebe. To je divna motivacija da krenem DANAS u tu teretanu, zar ne?

Comittment ili formiranje neke obveze, odgovornosti i posvećeno i dosljedno držanje istog, bezuvjetno, jest vježba karaktera i volje, to je vaša tableta za samopouzdanje. Nuspojava je onaj feel good factor, onaj lijepi osjećaj ispunjenja i zadovoljstva samim sobom.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo