Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Čvor na štitnjači

Objavljeno 09.10.2013.

Problemi sa štitnjačom

Čvor na štitnjači - Poštovani, Muškarac sam star 39 godina. Prije 5 godina mi je operativno odstranjen desni režanj sa hipoegogenim čvorom promjera oko 1 cm. Patohistološki nalaz je glasio struma et micro et macrofolicularis. Benigno. Hormoni su mi do tada bili u granicama normale. Nakon toga sam ušao u jatrogenu hipotierozu, te mi je uključena bila terapija letrox 25, a kasnije i 50. Hormone kontroliram svakih 4-5 do mjeseci i godinama je TSH bio između 1 do 1,5. ft3 i ft4 su bili u granicama normale. UZV se kontroliram jednom godišnje. UZV od 26.12. 2012. je glasio da je lijevi režanj bez promjena. Nalazi hormona od 04.10.2013. je ft 4 - 9,91 ( 7,90 - 14,40) , ft 3 4,63 ( 3,80 - 6,00) , TSH 2,69 (0,34 - 5,60). Kalcij sam vadio u 2 navrata i oba je puta bio normalan. UZV od 08.10.2013. glasi - na lijevom režnju u donjoj trećini se medijalno nalazi hipoehogena zona promjera, 57 mm. dif.dg. kolidna cista. Na pitanje radilologa da li bih trebao punktirati, kaže da je to isuviše malo, te on smatra da nema razloga za brigu. Endokrinolog me pak šalje na citološku punkciju. Da budem iskren, već sam prije bio na punkciji i ne sviđa mi se ideja da me se opet bode. Ipak, sam zabrinut zbog toga. Već sam bio na operaciji, i strah me je i nalaza i operacije. Koga da poslušam?

Ukoliko se doista radi o cisti, kako je radiolog napisao u nalazu, punkcija nije potrebna.Ciste u štitnjači su česte i lako ih je razlikovati od čvora, stoga smatram da radiolog nije pogriješio. Dakle moj savjet je da cistu ne punktirate. Otiđite na kontrolu ultrazvuka štitnjače za 6 mjeseci. Sada prema nalazima hormona štitnjače i TSH, štitnjača uz terapiju dobro radi. Pozdrav dr.Tarle