ETS, endoskopska torakalna simpatektomija, je ozbiljan kiruški zahvat koji se provodi kod nekih stanja kao što je Reynaudova bolest ili teška primarna hiperhidroza! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: ETS, endoskopska torakalna simpatektomija, je ozbiljan kiruški zahvat koji se provodi kod nekih stanja kao što je Reynaudova bolest ili teška primarna hiperhidroza!

Objavljeno 18.05.2012.

Psihološki problemi

Poštovani, imam 25 godina i patim od eritrofobije. Kada god budem u centru pažnje moje lice, vrat i dekolte budu pokriveni crvenim ružnim flekama. To mi uvelike otežava život i bojim se da sam zbog toga propustila mnoge prilike u životu i nisam se realizirala na onaj način koji sam htjela. Inače nisam niti sramežljiva i vjerujem da sam dosta sposobna, ali to me jako sputava. Zbog toga se svaki dan budem nesretna i pitam se kada će to prestati. Želim da se izlječim od toga i da se napokon prestanem skrivati iza šminke i odjeće! Mnogo sam čitala o ETS operaciji i zainteresirana sam za takav oblik lječenja iako znam da je to operacija, teška kao i svaka druga. Svjesna sam posljedica koje može prouzročiti ali vjerujte mi da je sve bolje od mojega sadašnjeg stanja! Molim Vas da mi date neke informacije o operaciji, da li se izvodi ovdje u Hrvatskoj i tko ju izvodi te kakva je procedura. Nadalje, postoje li ljekovi koji mogu izlječiti moje stanje. Molim Vas da mi pomognete jer se doista nemam kome drugome obratiti! Unaprijed hvala!

Poštovana,ETS, endoskopska torakalna simpatektomija, je ozbiljan kiruški zahvat koji se provodi kod nekih stanja kao što je Reynaudova bolest ili teška primarna hiperhidroza. Eritrofobija je manifestacija socijalne fobije, a ona se liječi psihoterapijom, metodama relaksacije, može i lijekovima ali bi kirurgiju zasad isključili.dr. Suzana Kulović.