Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Kod Vas radi o tipu manjkavog rada štitnjače koji se zove subklinička hipotireoza

Objavljeno 09.04.2018.

Problemi sa štitnjačom

Imam 22 godine, žensko sam, visoka sam 165cm i imam 56kg. Početkom 2017. zbog umora i manjka koncentracije provjerila sam TSH koji je tada bio 4.2. Nakon 5 mjeseci došao je na 6 uz uredne hormone štitnjače i protutijela na TPO uvedena mi je terapije Euthyrox 25. Uz Euthyrox 50 3 dana tjedno i 25 4 dana tjedno TSH mi je bio 3.6 i javile su mi se palpitacije, puls uredan, u ležećem položaju 60/minuti, ali udarci su snažni i uznemirujući, posebno naglašeni u ležećem položaju. Nakon toga zbog sumnje od predoziranja prestala sam uzimati euthyrox na 2 mjeseca i TSH bez terapije je 6, fT4 na donjoj granici a fT3 na gornjoj granici. Uz sve to imam valove vrućine tijekom dana. Nalazi krvi i željeza su uredni. Nikad nisam bolovala od drugih bolesti i nemam nikakvih tegoba s drugim organima. Menstruacijski ciklusi su uredni. Je li Hashimoto uzrok palpitacijama i možete li mi objasniti zašto granično povišen fT3 ako mi je dijagnosticirana hipotireoza. Hvala

Poštovanje, kod Vas radi o tipu manjkavog rada štitnjače koji se zove subklinička hipotireoza i to u sklopu Hashimotoovog tireoiditisa. Koji puta može se raditi i o Hashimotoovom tireoiditisu i uz uredna protutijela (i do 20%).  Kod procjene funkcije štitnjače u kontekstu hipotiroeze najpouzdaniji laboratorijski parametri su TSH, potom T4 ili FT4. T3, odnosno FT3 je kod hipotireoza puno manje pouzdan parametar, kako kod dijagnoze hipotireoze, tako i kod procjene učinka nadomjesne terapije, a puno je većeg dijagnostičkog značaja kod pojačanog rada štitnjače, odnosno hipertireoze (međutim kod Vas definitivno se ne radi o hipertireozi). Kod TSH veličine 3.6 definitivno se ne radi o predoziranosti levotiroksinom, čak je obzirom na dob, veća vjerojatnost nedostatno izbaždarene terapije levotiroksinom.  Fenomeni koje opisujete mogu dijelom biti uvjetovani Vašom konstitucijom (iz podataka Vaše visine i težine) i to je normalno, manje je vjerojatno da se radi o ozbiljnijem poremećaju srčanog ritma. Po izostavljanju levotiroksina, ponovni porast TSH je očekivan, stoga je kod Vas potrebno ponovno uvođenje nadomjesne terapije levotiroksinom, što preporučam učiniti u stručnoj konzultaciji s endokrinologom ili specijalistom nuklearne medicine, koji će temeljem iscrpnog razgovora procijeniti kliničku relevantnost ostalih navedenih tegoba.