Krvarenje i bol u jajnicima nakon dužeg vremena na kontracepcijskim tabletama - potreban UZV-i i ginekološki pregled! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Krvarenje i bol u jajnicima nakon dužeg vremena na kontracepcijskim tabletama – potreban UZV-i i ginekološki pregled!

Objavljeno 18.05.2012.

Kontracepcija

Poštovani, imam 22 godine, ciklusi su mi redoviti iod 17 godine pijem kontracepciju (prvo Yasmin, zatim Logest i sada Cilest) radi obilnih i problematičnih menstruacija. Imala sam često ciste na jajnicima sve do dana kada sam dobila dermoid na desnom jajniku te sam imala žarišta endometrioze na trbušnoj maramici, crijevima i maternici. Marker CA 125 mi je bio povišen. To su mi laparaskopski uklonili i vratili me na Cilest (koji kao sprečava vraćanje i nastajanje cisti i sl.), te mi se marker vratio u normalu. Prije godinu i pol sam operirana i od tada stalno imam te vodene ciste koje nastanu, pa pucaju. Kako dolaze ciste, tako me i ginekolog stalno "šalta" sa Duphastona na Cilest. Zadnji put sam bila 30.12. na ultrazvuku i pronađena mi je cista (no kako ih stalno imam, ginekolog to nije uzeo za ozbiljno te mi je rekao da dođen za 6 mjeseci na pregled). Sada već 2 zadnja dana krvarim (više kao sukrvica) i užasno me bole jajnici i maternica. Ne znam da li to može biti povezano s time. Mislim da se nisam prehladila ni ništa slično. Zvala sam hitnu (jer tamo ići i kampirati 3 sata mi se ne isplati), oni su mi rekli da to vjerojatno nije ništa. Pa vas eto molim da mi pojasnite malo, jer inače nemam običaj krvariti osim ako mi nije ciklus. Unaprijed hvala :)

Pretpostavljam da ste i sada na kontracepciji Cilestom?! Ipak trebate ići na ginekološki UZV i pregled, jer se nakon toliko mjeseci na terapiji sukrvica ne smije pojaviti, osim ako imate ili cistu ili je doza hormona u tableti za vas premala. Ako je ovo zadnje, onda vas ne bi smjelo boljeti. Javite se svom ginekologu, to nije stvar za koju se treba naručivati, pa čekati mjesec dana, ako vam je ginekolog s ugovorom sa fondom, samo se pojavite. Nije neophodno ići na hitnu i ispočetka objašnjavati-najčešće specijalizantu koji je na prijamu cijelu vašu anamnezu. Vaš ginekolog zna sve o vama i zašto je davao to što je davao.