Možete pitati, naravno, i da vam se lijekovi nastave davati, da se promijene ili da ih prestanete uzimati - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Možete pitati, naravno, i da vam se lijekovi nastave davati, da se promijene ili da ih prestanete uzimati

Objavljeno 17.01.2014.

Psihološki problemi

Pozdrav, imam 40 godina i nakon što sam na kraju fakultetskog obrazovanja počeo osjećati tegobe u srčanom ritmu-palpitacije, nekoliko puta obavio sam pregled, ali navodno su palpitacije bile psihosomatske naravi. Posljedni put me je liječnik-kardiolog čak uputio (prije 3 godine) psihijatru, te mi je utvrđen F41.1 Anksiozni generalizirani poremećaj . Priznajem da sam hipohondar od malih nogu. Kao terapija propisan mi je citram. PP je to i sanval (jer također od malih nogu imam poremećaj spavanja), te misar, nakon kojeg se osjećam normalno a ne u nekom grču kao uvijek. Nakon svega, pošto me muči spavanje i dalje, propisam mi je umjesto sanvala Qpin od 25 mg, te nije onako djelotvoran kao sanval, ali bolje išta nego ništa.. Palpitacije su sada zaista rjeđe, a strah od toga vrlo mali.. Za sada imam samo pitanje..liječnica (psihijatrica) želi da pokušam biti bez lijekova, ali mene je strah kako mogu uopće funkcionirati... Mogu li sam izraziti želju da me ostavi na terapiji ako treba i zauvijek? Imate li neko mišljenje o tome?? Hvala!!

Poštovani! Možete pitati, naravno, i da vam se lijekovi nastave davati, da se promijene ili da ih prestanete uzimati. Na to možemo gledati kao na vaše pravo ali i na obavezu – da se brinete za sebe. Međutim, kao što ste ranije smatrali da vam treba kardiolog, pa su vas preusmjerili psihijatru, tako je možda i sad u pravu okolina, kad vi želite lijek, a doktorica vam želi slobodu bez lijeka. Zamislite da vam nisu propisali nikakav lijek. Vjerojatno bi se, vremenom, nekako morao snalaziti bez lijeka i “učiti” si pomagati bez njega. Možda ste sad dovoljno snažan da pokušate bez? Možda bi trebao krenuti na psihoterapiju? Pokušajte se opet konzultirati sa svojom psihijatricom.