Nakon što ste prestali uzimati kontraceptivne tablete imate poremećen rad jajnika odnosno imate cikluse bez ovulacije! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Nakon što ste prestali uzimati kontraceptivne tablete imate poremećen rad jajnika odnosno imate cikluse bez ovulacije!

Objavljeno 02.05.2012.

Kontracepcija

Imam 25 godina, visoka sam 170 cm i imam 84 kg. Godinama sam pila kontracepcijske pilule, prvo Triquilair, zatim Yasmin, te zadnje Yaz. Prije pilula sve je bilo u redu s menstruacijom. Nakon prestanka korištenja pilula otkriveni su mi policistični jajnici i upravo su oni bili uzrok potpunog izostanka menstruacije. Učinjeni su nalazi svih hormona, od kojih jedini uredan nije bio TSH (4.957). Nakon toga koristila sam pilule Yaz kao terapiju, te nakon prestanka rečeno mi je da su jajnici potpuno u redu, da nisu policistični. Od tada (11.mj.'11.) sam dobila samo jednu menstruaciju. U međuvremenu sam imala vodenu cistu koje više nema. PAPA je u redu. Doktorica mi je sada dala Lindynette pilule kao ponovnu terapiju. Mene zapravo brine što mi je i zašto nemam menstruaciju, ako se čini sve u redu, tj. kako ću zatrudniti...?! I još me brine što sam sada vadila krv prije nego mi je dala nove pilule. Od pretraga koje nisu u redu su Leukociti (11.3)-koji su mi i prije povremeno bili povišeni, te najviše me brinu TIBC (93.2) I UIBC (80.7), dok je Fe 12.5, a s tim nikada nisam imala problema. Molim vas za pomoć i savjet. Unaprijed hvala!

Nakon što ste prestali uzimati kontraceptivne tablete imate poremećen rad jajnika odnosno imate cikluse bez ovulacije. Kontraceptivi to nisu uzrokovali ako na to sumnjate! Obzirom na Vašu, zapravo, prekomjernu tjelesnu težinu ta genetsku sklonost za taj poremećaj koju imate (bez toga se to ne dogodi!) razvila se moguće potpuna klinička slika sindroma policističnih jajnika (premda to ne mogu tvrditi jer za to nedostaje dosta podataka). Moje je prvo pitanje – koliko ste u posljednje vrijeme dobili na težini? To je ujedno i prva preporuka, ukoliko to možete sami, tada prvo uz pametan režim prehrane i tjelovježbe da skinete barem 5-10% tjelesne težine i velika je vjerojatnost da će to već biti dovoljno za normalizaciju ciklusa. Ako ne možete sami, tada zatražite pomoć dijetetičara odnosno interniste-endokrinologa. Kada Vam je rečeno kako su uz kontraceptivne tablete jajnici postali urednog izgleda to je nemoguće jer za vrijeme uzimanja kontraceptivnih tableta jajnici ne rade. Da to nije billa dobra dijagnoza pokazuje poremećen rad jajnika i nakon prestanka uzimaja kontraceptiva. Doista, kod određenog postotka žena (oko 30%) se nakon prestanka uzimanja kontraceptiva ciklusi normaliziraju ali to i ne mora biti tako. Za regulaciju ciklusa možete i dalje uzimati kontraceptiva te raditi na redukciji tjelesne težine. Ukoliko regulacija tjelesne težine ne bude dovoljna i ako ciklusi i dalje budu neredoviti odnosno neuredni, a Vi poželite zanijeti, tada će se dogovoriti stimulacija ovulacije što ne bi trebao biti nikakav problem. Ishod će biti povoljan! Nalazi iz krvne slike koje navodite, a koji govore o manjku željeza, nemaju nikakve veze s poremećenim ciklusima. Trebate tijekom nekoliko mjeseci uzimati preparat željeza i sve će se normalizirati.