Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Preporučeni nalaz TSH kod planiranja trudnoće je ispod 2.5

Objavljeno 17.01.2023.

Problemi sa štitnjačom

Poštovani Imam 35 godina, žensko sam, imam problema s štitnjačom točnije Hashimoto tireoiditis nisam na nikakvoj terapiji jer su hormoni u redu, antitijela su povišena uvijek, tsh mi je uvijek bio između 1 i2, no na zadnjoj kontroli je iznad 3, a s obzirom na to da planiram, trudnoću to i nije baš najbolja vrijednost, također imam čvorić na lijevom režnju koji je punktiran te je dokazana b2 (benigna promjena) Osim toga imam probleme s visokim tlakom, mitralna insuficijencija ,hiperkolesterolemija, te pijem terapije za prethodno navedene dijagnoze (amora , concor , roswera) Vrijednosti: Tsh 3.110 ( ref.vrijednost 0,3-3,6) Ft3 5.0 (ref vrijednost 3,13-6,47) Ft4 19.3 ( ref.vrijednost 10,3 - 22,8) AntiTpo 677.8 ( ref.vrijednost 1-16) AntiTg 126.8 ( ref.vrijednost 1-100) Molim Vas možete li me uputiti što da radim.

Preporučeni nalaz TSH kod planiranja trudnoće je ispod 2,5. S te strane po važećim preporukama opravdano je uvesti minimalnu dozu levotiroksina 25 mcg. Što tiče stanja srca, svakako ako nedavno niste, potrebno je napraviti kompletnu kardiološku reevaluaciju u kontekstu planiranja trudnoće, uz određenu reviziju terapije koja nije prikladna za uzimanje tijekom trudnoće, a i kasnije za vrijeme dojenja. Također bi bilo dobro s obzirom na mlađu dob isključiti mogućnost sekundarne hipertenzije i s tim sveukupno ići dalje prema željenoj trudnoći. Svakako savjet endokrinološkog, a naknadno i kardiološkog pregleda.