Promjene u štitnjači, zbog ubrzanog života i neuravnotežene prehrane, uglavnom su dobroćudnog karaktera ali ih treba kontrolirati! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Promjene u štitnjači, zbog ubrzanog života i neuravnotežene prehrane, uglavnom su dobroćudnog karaktera ali ih treba kontrolirati!

Objavljeno 22.11.2010.

Problemi sa štitnjačom

Kontoliram štitnjaču zadnjih godinu dana. Na UZV prije godine nalaz: štitnjača u cijelosti hiperehogenija, blaže uvećana u cijelosti. U projekciji lijevog režnja vidljiva inhomogena, većim dijelom hiperhogena ovalna zona koja mjeri 0,91*0,74., a u desnom slična promjena koja mjeri oko0,53*0,37cm. Prisutna je obostrano oskudna periferna vaskularizacija. Zatim sam napravila punkciju prošle god u 8. mjesecu i dijagnoza je subakutna granumalotozna upala. Poslije sam išla na kontrolni uzv i bilo je bez ikakvih promjena (čvorovi). Danas sam opet išla na uzv i stoji u nalazu: desni režanj štitne žlijezde blaže povećan, a lijevi na gornjoj granici veličinom, inhomogene strukture parenhima. Čvor u desnom bez promjene 7*3,5mm, a u lijevom režnju je nešto veći oko12,5*8,5mm više cistične strukture uz solidnu komponentu te se preporuča opet punkcija. Molim vaše mišljenje nalaza i da li je dobro ići na punkiciju s obzirom da je prošla jedna godina od prošle i molim vas da mi kažete općenito šta vi mislite o tom nalazu, je li to jako loše jer iskreno me strah. Hvala unaprijed! M. P.

Cijenjeni,većina ljudi zbog ubrzanog modernog stila života i neuravnotežene prehrane doživi promjene u štitnjači. Nemojte se bojati jer većinom promjene su dobroćudnog karaktera i tako kaže vaša punkcija. Ali unatoč tome povremeno, jednom godišnje, treba provjeriti veličinu čvora, te ako se pokaže da raste onda se češće mora ponoviti punkcija. Ja bih preporučio da mi pošaljete zadnje nalaze hormona TSH i fT4 da vidim da li ste hormonalno u ravnoteži jer sam pojačani tempo života pritišče štitnjaču (papučicu gasa) da intenzivno radi i time se povećava vjerojatnost promjena u građi štitnjače.