Stanje u kojem se nalazite nije za čekanje i mislim da sigurno trebate posjetiti psihologa ili psihijatra - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Stanje u kojem se nalazite nije za čekanje i mislim da sigurno trebate posjetiti psihologa ili psihijatra

Objavljeno 30.05.2018.

Psihološki problemi

Pozdrav, imam 21 godinu i već duže vrijeme se psihički ne osjećam dobro. Osjećam se tjeskobno,uplašeno i imam stalni osjećaj stezanja u prsima(kao da se gušim u samoj sebi). Zadnjih mjesec dana postaje sve gore,a zadnjih 10ak dana ne mogu spavat i mrzim noć jer tokom dana nekako i pobjegnem sama od sebe. Imam sve u životu i stvarno normalan život. Do sad sam stvarno mislila da je ovo faza,ali predugo traje i počinje mi smetat u svakodnevnim radnjama,a posebno učenju. Mislite li da trebam otići na neku terapiju ili bilo što samo da mi bude bolje? Unaprijed se zahvaljujem.

Poštovana, stanje u kojem se nalazite nije za čekanje i mislim da sigurno trebate posjetiti psihologa ili psihijatra kako bi vam se postavila točna dijagnoza i kako biste riješili problem. Odgađanje rješavanja problema može prouzročiti još veće strahove koje mogu početi utjecati na vaš svakodnevni život na način da počnete izbjegavati određene aktivnosti u želji da suzbijete strah. Simptome koje ste opisali spadaju u grupu anksioznih poremećaja. Kako niste naveli u kojim se situacijama javlja, što mislite u tim situacijama i kako se pritom osjećate ne mogu vam dati nikakav precizniji odgovor već samo nagađati. Opisujete da se osjećate uplašeno, ali niste naveli čega se bojite. Kako god, ako se radi o nekom od anksioznih poremećaja psihoterapija koja dugoročno daje najbolje rezultate je kognitivno bihevioralna terapija. Ona je ograničenog trajanja, kako u kojem slučaju, od 8 do 12 susreta najčešće, a ako se utvrdi nešto drugo onda i za to postoji odgovarajuća terapija.