Svakodnevna nesanica, ubrzano kucanje srca, pritisak u prsima, znojenje dlanova, negativno usmjerene misli... - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Svakodnevna nesanica, ubrzano kucanje srca, pritisak u prsima, znojenje dlanova, negativno usmjerene misli…

Objavljeno 18.10.2010.

Psihološki problemi

Imam 26 godina. Prije 3, 4 godine sam bio s društvom vani i osjetio gušenje, plitko disanje, vrtoglavicu, malaksalost, bol u prsima, drhtavicu... Na hitnoj su mi dali apaurin i sve se vratilo na staro, ali ne zadugo. Slična se situacija počela sve učestalije ponavljati, sada je to svaki dan; nesanica, ubrzano kucanje srca, pritisak u prsima, znojenje dlanova, misli su mi stalno negativno usmjerene, pa tako i na smrt i svi drugi simptomi koje sam gore naveo. Moj liječnik mi već 3, 4 god prepisuje xanax, helex, misar i sl., ali baš nije uspješno. Obavio sam sve moguće pretrage (pulmolog, EKG, gastroenterolog, endokrinolog...) koji su pokazali da je sve uredu, osim što je malo štitnjača povećana. Postoji li terapija kojom bi se mogao izliječiti da se sve vrati kako je bilo i koja je uspješna terapija ili lijek?

Simptomi koje opisujete najbolje se mogu uklopiti u sliku paničnog napadaja. Radi se o vrsti anksioznog poremećaja koji ima i svoju specifičnu terapiju (medikamentoznu i psihoterapijsku). Stoga se morate uputiti liječniku specijalisti (psihijatru) koji će vas adekvatno zbrinuti. Naravno da postoje lijekovi (iz skupine antidepresiva) koji simptome paničnih ataka drže pod kontrolom i oslobađaju vas straha da će se oni dogoditi, te vam oslobađaju prostor za kvalitetan rad na sebi koji će u budućnosti dovesti do kvalitetnijih i zrelijih reakcija na stres.