Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Vrijednost TSH malo iznad normale

Objavljeno 21.10.2013.

Problemi sa štitnjačom

Poštovani! Imam 35 godina. pošto su mi mjesečnice neredovite, a PMS dugotrajan (cca 20 dana) i psihički jako naporan, ginekolog me je uputio na pregled hormona. Utvrđena su određena odstupanja; TSH 4,46 mIU/L (trebao bi biti 0,27-4,20) i DHEA-S 2,76 umol/L (trebalo bi biti 4,34-12,20). Ginekolog sumnja na poremećen rad štitnjače i upućuje me na pregled. Znam da depresija ima puno sličnih simptoma kao i kod problema sa štitnjačom pa me zanima da li bi mi trebala kakva terapija za štitnjaču i da li bi simptomi kao što su depresija, panični napadaji, nemir, umor, pospanost, debljanje mogli biti tom terapijom ublaženi? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Poštovana Poštovana, Vi imate vrijednost TSH malo iznad normale. TSH je hormon hipofize i on nadzire rad štitnjače. Nemam uvid u vrijednost T4 kako bih Vam mogla reći da li se kod Vas radi o početnom smanjenom radu štitnjače (subkliničkoj hipotireozi). Vi svakako trebate otići na kolor dopler ultrazvuk štitnjače, na kojem će se utvrditi veličina i izgled štitnjače, zatim da li štitnjača ima žarišne promjene (ciste, čvorove) u svojoj strukturi. Nakon ultrazvučnog pregleda štitnjače vidjet će se je li potrebno učiniti T4, T3, i/ili antitijela štitnjače i je li potrebna ciljana punkcija. Simptomi koje navodite; depresija, panični napadaji, nemir, posdpanost i debljanje mogu biti posljedica usporenog rada štitnjače i obrnuto. Predlažem Vam svakako posjet liječniku koji će procijeniti je li Vam potrebna terapija za štitnjaču i/ili panično depresivni poremećaj. Pozdrav dr.Tarle  Vi imate vrijednost TSH malo iznad normale. TSH je hormon hipofize i on nadzire rad štitnjače. Nemam uvid u vrijednost T4 kako bih Vam mogla reći da li se kod Vas radi o početnom smanjenom radu štitnjače (subkliničkoj hipotireozi). Vi svakako trebate otići na kolor dopler ultrazvuk štitnjače, na kojem će se utvrditi veličina i izgled štitnjače, zatim da li štitnjača ima žarišne promjene (ciste, čvorove) u svojoj strukturi. Nakon ultrazvučnog pregleda štitnjače vidjet će se je li potrebno učiniti T4, T3, i/ili antitijela štitnjače i je li potrebna ciljana punkcija. Simptomi koje navodite; depresija, panični napadaji, nemir, posdpanost i debljanje mogu biti posljedica usporenog rada štitnjače i obrnuto. Predlažem Vam svakako posjet liječniku koji će procijeniti je li Vam potrebna terapija za štitnjaču i/ili panično depresivni poremećaj.  Pozdrav dr.Tarle