Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Za liječenje prevelike anksioznosti (one koja otežava funkcioniranje i od koje nastaju simptomi kao što su panika, fobije i brojne tjelesne smetnje) od lijekova se preporučaju antidepresivi SSRI

Objavljeno 21.05.2012.

Psihološki problemi

Imam dijagnozu anksioznosti i dobila sam da pijem setralin od 50mg. Strah me je jer je to jako ali moj psiholog kaže da miligrami ne određuju jačinu i da neka tableta od 2 mg može biti jača. U svakom slučaju ja sam dobila lexilijum koji mi je poslao brat jer ja živim u Švedskoj i počela sam uzimati jedan ujutro i jedan navece,1,5 mg. Ne mogu još reći da imam neki napredak pa me intreseuje da li je leksillijum dobar u liječenju anksioznosti i da li se može uzimati svakodnevno? Da li je istina da se može postati ovisnik. Inače moram uzimati neke tablete svakodnevno ali samo kad bih našla što mi odgovara i da osjetim poboljšanje. Sto vi savjetujete? Veliki pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana,za liječenje prevelike anksioznosti (one koja otežava funkcioniranje i od koje nastaju simptomi kao što su panika, fobije i brojne tjelesne smetnje) od lijekova se preporučaju antidepresivi SSRI tipa kao što je sertralin. Tableta od 50 mg sertralina nikako nije prejaka, to je najmanja djelotvorna doza tog lijeka. On ne izaziva ovisnost ali počne djelovati nakon dvadesetak dana što nije lako dočekati. Lexilium koji ste počeli uzimati je sedativ i izaziva ovisnost. Za anksioznost se daje samo za hitno smirenje simptoma i nije za dulje liječenje. Kako ste Vi u Švedskoj možete se javiti psihijatru koji će Vam pored lijeka vjerojatno predložiti i psihoterapiju.Dr. Suzana Kulović.