Zaboravila sam popiti 17. kontracepcijsku tabletu - kada mogu očekivati menstruaciju i trebam li se dodatno štititi? - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Zaboravila sam popiti 17. kontracepcijsku tabletu – kada mogu očekivati menstruaciju i trebam li se dodatno štititi?

Objavljeno 26.10.2010.

Kontracepcija

Poštovani, molim za pomoć i savjet. Pijem Yaz pilule i zaboravila sam uzeti 17.pilulu iz pakiranja (više od 12h). Prvo sam iz panike popila tu pilulu a onda sam krenula čitati uputstva. Ponuđene su dvije opcije – da nastavim piti pilule iz tog pakiranja, preskočim placebo tablete i odmah pređem na novi blister; ili da pređem odmah na placebo tablete i onda nastavim sa novim pakiranjem. Odabrala sam drugu opciju i nisam popila iduću pilulu nego sam odmah prešla na placebo. Zanima me kad mogu očekivati iduću menstruaciju (tijekom ovog razdoblja uzimanja placeba ili tek idućeg)? Trebam li koristiti dodatnu zaštitu i koliko dugo? Kad bi bilo najbolje obaviti test na trudnoću pa da budem sigurna da je sve u redu? Puno vam hvala!

Trebali bi prokrvariti za vrijeme uzimanja placebo tableta ili odmah na početku uzimanja novog ciklusa tableta. Ukoliko se radi o 17. tableti malo je vjerojatno da će se trudnoća ostvariti, no test možete napraviti 10-14 dan od zadnjeg odnosa koji je prethodio propuštenoj tableti.