11. dan mjeseca studenog u mnogim je dijelovima Hrvatske rezerviran za ceremoniju krštenja vina i povodom toga donosimo zanimljivosti o ovom danu koje možda niste znali.
Ulaskom u pretposljednji mjesec u godini dočekaju nas jesenske delicije, uživanje u predivnim bojama prirode koja se mijenja, neizbježne kiše ali i raznorazna slavlja, poput Martinja, blagdana vina.
Martin, kome posvećujemo ovaj dan, bio je rimski vitez iz 4. stoljeća, poznat po svojoj milosrdnoj i blagoj naravi. Po završetku vojne službe, zaredio se, godinama bio u samostanu u Galiji, da bi naposljetku, 370. godine bio izabran za biskupa Toursa.
- Osim zaštitnika vinara i vinograda, Martin je zaštitnik vojnika, konjanika, gostioničara, hotelijera, Francuske, a u Hrvatskoj Belog Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca.
- Prema legendi, Martinovo proglašenje biskupom nije prošlo jednostavno jer se on, inače veliki ljubitelj vina i vinogradar, protivio tome te se pred samu ceremoniju sakrio među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem!
- U narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi.
- Najstarija boca vina datira čak iz 325. godine poslije Krista. Nađena je kraj grada Speyera u Njemačkoj, unutar rimskog sarkofaga. Sada se nalazi u Povijesnom muzeju Pfalz.
- Uzvikujete li i vi “Živjeli!” prilikom nazdravljanja vinom, odnosno kuckanjem čašama? Taj je običaj počeo još u srednjem vijeku kada su se željeli uvjeriti da ih neprijatelj ne truje. Naime, kako bi bili sigurni da je čaša bez otrova, najprije bi ju prelijevali u čašu osobe koja im je vino pružila.
- Kako držite čašu za vino? Pravila kažu da bismo ih trebali držati za sredinu stalka, kako toplinom ruke ne bismo podizali temperaturu vina.
- Najstariji poznati vinski podrum navodno se još uvijek nalazi na Titaniku. Kad su ronioci sišli u olupinu, shvatili su da je većina boca još uvijek bila sačuvana.
- Sjajna stvar – vino nema ni masti ni kolesterola.
- Vino ne smije biti predugo u doticaju s kisikom. Bitno je da bocu koju ne možete dovršiti, dobro zatvorite čepom kako ne bi oksidiralo te je pospremite na hladno.
- Narančasta je jedna od najstarijih boja vina. Kada su se tek počela proizvoditi u Gruziji prije više od 8000 godina u amforama, imala su narančastu, amber boju.
- Jedan od običaja je da se za Martinje jede pečena guska i mlinci, a naravno sve to zalije dobrim vinom. Ako u tome možda odete korak predaleko i ako čaša više loše sjedne, posegnite za pametnom spužvom, Enterosgelom.
Ordinacija.hr