Ako vas muči alergija, evo što će vam olakšati simptome - Ordinacija.hr

Novosti

Ako vas muči alergija, evo što će vam olakšati simptome

Alergijski rinitis jedan je od glavnih razloga posjeta liječniku. Fiziološka otopina za čišćenje nosa, s otopinom soli nježno ispire osjetljivu sluznicu djece, ali pomaže i odraslima.

Dolaskom proljeća povećava se broj pacijenata u ordinacijama obiteljske medicine i pedijatrije zbog simptoma alergijskog rinitisa. Najčešće se viđa alergijski rinitis, a učestalo se javljaju i alergijski laringitis, dermatitis, astma, kao i razne alergije na namirnice, lijekove, prašinu ili pelud.

Simptomi zbog kojih pacijenti dolaze u ordinaciju obiteljske medicine najčešće su učestalo kihanje, bistra sekrecija iz nosa, suzenje očiju i nadražajni kašalj. U proljeće počinje cvatnja prvih stabala i trava, pa su alergijski simptomi znatno izraženiji.

Alergijski rinitis je bolest gdje jačina simptoma varira od godine do godine iz zasad neobjašnjivih razloga, ponekad neovisno o koncentraciji peludi u zraku.

Često je udružen s drugim bolestima gornjih dišnih putova poput upale sinusa, uha ili s nosnom polipozom. Kihanje je čest i iritantan simptom alergijskog rinitisa, a higijena nosa kod beba, djece i odraslih je vrlo bitna.

No što se sve nudi na tržištu i kako odabrati dobar proizvod. Ovoga puta u potpunosti nas je osvojila NIVEA Baby s fiziološkom otopinom koja dolazi u ampulama. Savršena je za djecu, ali i odrasle, posebice za one koji pate od alergijskih simptoma.

 

Fiziološka otopina učinkovito čisti nos, kapke, ali i ranice

Fiziološka otopina može imati širu primjenu u «kućnoj medicini», primjerice za ispiranje kontaktnih leća, čišćenje vanjskih očnih kapaka od nečistoća te čišćenje otvorenih rana. No većina nas poseže za fiziološkom otopinom zbog alergijskih simptoma odnosno kihanja. No lako je nama odraslima kad znamo ispuhati nos. Da bi očistili nos bebama i djeci bitno je slijediti ove korake kako bi povećali učinak fiziološke otopine:

1. Ako je dijete dovoljno staro, dajte mu da prvo ispuše nosić

2. Pobrinite se da dijete stavite na mjesto gdje može mirno ležati

3. Ampulicu postavite na ulaz u nosnicu i ravnomjerno rasporedite dozu u obje nosnice

4. Pokušajte dijete zadržati u ležećem položaju nekoliko minuta kako otopina ne bi odmah iscurila s time da mu je glava zabačena unazad te kako bi fiziološka otopina što dublje prodrla

5. Ako je dijete dovoljno staro da samo zna ispuhati nosić, neka to učini nakon ispiranja, a ako ispirete nos bebi, potrebno je usisati sekret nakon stavljanja fiziološke tekućine.

Bez obzira radi li se o djeci ili odraslima ne zaboravite ponavljati postupak ispiranja nekoliko puta dan i to nekoliko dana zaredom ili dok simptomi prehlade ili alergije, ne nestanu.

Više doznajte ovdje.

Ovo sigurno niste znali o kihanju

Zašto kišemo? Najčešće kišemo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. To se naše tijelo rješava smeća. Živci koji su ondje smješteni šalju signal mozgu koji stvara promjene u trbuhu, prsima, očima i obrvama. Svi se ovi dijelovi tijela pomiču kad kihnemo. Dok spavamo, ovi su živci opušteni i zato ne kišemo u snu. Nitko ne može kihati i držati oči otvorene, a zašto je to tako znanstvenici još nisu otkrili. Zanimljivo je i da kihanje uzrokuje snažno ispuštanje zraka iz nosa, čija brzina može doseći i 150 kilometra na sat. Ako ne stavimo ruku na nos i usta, čestice pri kihanju mogu izletjeti u daljinu i do jednog i pol metra. U jednom kihanju možemo izbaciti nevjerojatnih 40.000 kapljica.

Sadržaj omogućila Nivea

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo