Novosti

Alkohol je uzrok svake osme prometne nesreće, a u svakoj petoj netko strada

Većina mladih vozača konzumira alkohol tijekom noćnog izlaska i zatim sjedaju za volan.

Svake je godine u vrijeme blagdana povećana opasnost od prometnih nesreća uzrokovanih pod utjecajem alkohola, a svaku osmu prometnu nesreću skrivi alkoholizirani vozač, a u svakoj petoj netko strada. 

Upravo su ti, a i mnogi drugi podaci predstavljeni na stručnom skupu organiziranom na temu „Sigurnost u prometu – Alkohol u prometu“ koji je održala udruga Sigurnost u prometu u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom. 

O problemu neodgovorne vožnje pod utjecajem alkohola, opijata i lijekova govorili su Georg-Davor Liscin (udruga Sigurnost u prometu), Darko Grac (MUP – Služba za sigurnost cestovnog prometa), dr. sc. Marko Slavuj (Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu), prim. dr. sc. Marina Kuzman (Hrvatski zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“) i Tina Puhalo Grladinović (Zagrebačka pivovara).

Darko Grac se dotaknuo porazne statistike o prometnim nesrećama koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola.

Svaka četvrta osoba u 2015. godini poginula je u prometnoj nesreći koju je skrivio alkoholizirani vozač, svaka četvrta osoba zadobila je teške tjelesne ozljede, a gotovo je svaka peta osoba zadobila lakše tjelesne ozljede, što zapravo znači da je alkoholizirani vozač skrivio svaku osmu prometnu nesreću i od toga je u svakoj petoj nesreći netko poginuo. – istaknuo je Grac. 

Grac je naglasio kako sep primjećuje pad broja prometnih nesreća, no u odnosu na prošlu godinu, ove godine se broj poginulih u prometnim nesrećama povećao za 11 posto.

Iz MUP-a također ističu kako je sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2020. godine vidljivo smanjenje broja poginulih osoba za 50 posto, a konačni je cilj drastično smanjenje broja poginulih u prometnim nesrećama u tom razdoblju.

U svojem izlaganju Georg-Davor Lisicin osvrnuo se na rezultate istraživanja akcije „Europska noć bez nesreća“, koju udruga Sigurnost u prometu, kao licencirani partner za Hrvatsku, provodi već četvrtu godinu zaredom u partnerstvu sa Zagrebačkom pivovarom.

Lisicin je naveo podatke koji pokazuju da se mladi vozači konzumiraju alkohol tijekom noćnih izlazaka, a samo 28 ispitanika nije konzumiralo alkohol. Naglasio je kako je potrebno i dalje raditi na smanjenju broja stradavanju te na podizanju razine svijesti i odgovornosti mladih vozača. 

Bitno je istaknuti kako je kod mladih vozača poželjno u potpunosti izbjegavati konzumaciju alkohola jer i uz najmanje količine mladi vozači stječu lažnu hrabrost i potrebu za dokazivanjem pred vršnjacima u automobilu, što dovodi do posebno teških prometnih nesreća s više stradalih – dodao je Lisicin.

Zagrebačka pivovora nacionalnom kampanjom “Razmisli” pokušava podići svijet o odgovornom i umjerenom konzumiranju alkohola. Tina Puhalo Grladinović, voditelja korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, navela je podatke istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo kako više od 30 posto ispitanika sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola.

Pogledajte i podatke istraživanja provedenog prošle godine te što će se dogoditi ako pomiješate alkohol i antibiotike

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo