Novosti

Besplatni osteopatski tretmani za žene koje boluju od endometrioze

Foto: Shutterstock

Bolovi, prekomjerno krvarenje i neplodnost rezultat su razvitka ginekološkog poremećaja, endometrioze, koji se kod žena najčešće razvija nekoliko godina nakon menstruacije. Za ublažavanje boli, a i poticanje mobilnosti, liječi se osteopatskim tretmanima.

U sklopu kliničkog istraživanja o ‘Utjecaju osteopatskih tretmana na simptome uzrokovane endometriozom’, privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, Korčulanska ulica 3E u Zagrebu, nudi besplatne osteopatske tretmane za žene koje boluju od endometrioze. 

Endometrioza – teška kronična bolest koja ostavlja posljedice na svim organima

Endometrioza je poremećaj koji nastaje kao rezultat rasta endometrija, tkiva kojim je obložena maternica, izvan same maternice. Ovaj se poremećaj obično razvija nekoliko godina nakon početka menstruacije, a rezultira simptomima kao što su bolna menstruacija, bol prilikom ili nakon odnosa, bol prilikom stolice ili mokrenja, prekomjernim krvarenjem, krvarenjem između ciklusa te neplodnosti.

Osteopatskim se tretmanima nastoje ukloniti tenzije i blokade u tijelu koje remete njegovu dobru funkciju, a osteopatija u slučaju endometrioze smanjuje intenzitet boli te olakšava mobilnost. 

Konačni učinci tretmana povećanje je cirkulacije i protoka limfe koja poboljšava imunološki odgovor tijela na upalu, uravnoteženje živčanog sustava, smanjenje zdjelične i menstrualne boli te ostalih zdravstvenih tegoba. U konačnici utječe i na raspoloženje te razinu energije. 

Kako osteopatija može pomoći?

  1. Smanjuje se napetost u mišićima zdjelice i trbuha, tzv. trigger točkama koje projiciraju bol u udaljenijim dijelovima tijela poput leđa, kukova, koljena i sl.
  2. Opuštaju se priraslice koje nastaju kao posljedica upale i prijašnjih operacija, a značajan su čimbenik u intenzitetu boli.
  3. Povećava se mobilnost kostiju i zglobova cijelog tijela, osobito zdjelice, što smanjuje tenziju na organe zdjelice.
  4. Opuštanjem fascija donjih udova, zdjelice, abdomena, prsnog koša povećava se mobilnost navedenih struktura.
  5. Kraniosakralnom terapijom djeluje se na smirenje i balansiranje živčanog sustava, koji je u ovom slučaju podražen što jako utječe na percepciju boli.
  6. Visceralnim tretmanima opuštaju se duboke fascije oko organa, ligamenti koji spajaju organe međusobno ili za koštanu strukturu, te se povećava mobilnost i vitalitet zdjeličnih i trbušnih organa.

Učinci su:

  • povećanje cirkulacije i protoka limfe (bolja drenaža koja poboljšava imunosni odgovor kao reakcije tijela na upalu)
  • uravnoteženje živčanog sustava
  • smanjenje zdjelične i menstrualne boli, te ostalih zdravstvenih tegoba (bolni spolni odnosi, problemi s uriniranjem i defekacijom, želučane tegobe, raspoloženje, te razina energije)

Strahujete zbog podmuklog probadanja u donjem dijelu? Evo što može biti razlog i kada odjuriti liječniku

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo