Ako ste u najboljim godinama (sredovječnim), i volite popiti čašu vina svaki dan, na ovaj način udvostručujete svoj rizik razvijanja čestog tipa raka dojke, upozoravaju znanstvenici.
Prema američkim istraživačima, čak i žene koje
piju samo sedam jedinica alkohola tjedno, što je pola preporučene količine,
imaju veće šanse razvijanja lobularnog karcinoma u odnosu na one koje uopće ne
piju alkoholna pića.
Lobularni karcinom dojke je invazivni karcinom dojke porijeklom od
epitela acinusa. a čini pet do deset posto karcinoma dojke.
Najviše pogađa žene stare između 44 i 55 godina.
Stručnjaci Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu su
analizirali navike konzumacije alkoholnih pića gotovo 90.000 žena koje su
prošle menopauzu. One koje su pile sedam ili više jedinica alkohola tjedno bile
su 1,82 puta izloženije riziku razvijanja raka dojke.
Prosječnu potrošnju alkohola možemo iskazati kao broj jedinica alkohola na
tjedan, pri čemu je jedna jedinica jednaka jednoj čaši vina, 270 mililitara
piva s 3,5-4 posto alkohola ili maloj mjeri žestokog pića s 37 ili 40 posto alkohola.
Iako nisu sigurni zašto alkohol tako utječe na razvoj tumora, stručnjaci
vjeruju kako povisuje razinu hormona estrogena, koji je povezan s povišenim
rizikom raka dojke.
S druge strane, konzumacija alkohola nije povećala rizik duktalnog raka
dojke, najčešćeg oblika ove maligne bolesti, stoji u stručnom časopisu Journal of the
National Cancer Institute.
Znanstvenici napominju kako se mnogo slučajeva raka dojke može spriječiti
ako žene paze na svoju težinu, konzumiraju manje alkohola i više vježbaju.
K. Horvat