Novosti

Dan je dobrovoljnog darivanja krvi 2013.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor je čovjek – darivatelj krvi. Kada nam zatreba krv, ovisni smo o dobrovoljnim darivateljima krvi. S druge strane, svatko od nas može spasiti nečiji život uz samo jedan sat utrošenog vremena.

Na današnji dan u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnog darivanja krvi kako bismo se zahvalili svim darivateljima na njihovoj humanosti. Ujedno se nastoji podići svijest o potrebi za darivanjem te potaknuti aktualne i potencijalne davatelje na redovito darivanje i podsjetiti koliko je ono važno u spašavanju ljudskih života.

Službenu definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe). Prema definiciji Međunarodne udruge transfuziologa (ISBN), Međunarodnog Crvenog križa (IFCR), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog vijeća, darivatelj je osoba koja daruje plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu novčanu naknadu niti bilo što se može smatrati materijalnom naknadom.

Darivanje krvi

U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu, odnosno organizaciji Crvenog polumjeseca zbog njihovog humanitarnog rada, dobre organizacije na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi. Na međunarodnoj razini, četiri osnovne organizacije koje rade na promociji dobrovoljnog davanja krvi kao i na opskrbi sigurne krvi su:

  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO),
  • Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC),
  • Međunarodna federacija organizacija za dobrovoljno davalaštvo krvi (FIODS) i
  • Međunarodno društvo za transfuziju krvi (ISBT).

60 godina darivanja krvi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj promidžbu i organizaciju akcija davanja krvi zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, neprofitabilnosti i solidarnosti. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku, što znači da danas obilježavamo 60 godina darivanja krvi u Hrvatskoj.

Da bi se zadovoljile potrebe za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj, izrađuje se godišnji kalendar akcija, prema potrebama u zdravstvenom sustavu. Godišnje se prikupi oko 180.000 doza krv (40 davanja na 1000 stanovnika).

Slika darivatelja krvi

Prosječna dob darivatelja je 32 godine. Oko 70 posto darivatelja krvi su muškarci, najčešće su to osobe u braku koje pripadaju srednjem socijalno-ekonomskom sloju. Dobrovoljni darivatelji krvi aktivan je čimbenik u liječenju bolesnika. On je poveznica između zdravog dijela društva i onih kojima je potrebna pomoć. Darivanje krvi duboko je plemeniti čin kojim se povezujemo u mreži solidarnosti i darujemo – život i ljubav. Darujući krv, ne samo metaforički već i doslovno – darujemo sebe.

Krv može darovati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja star između 18 i 65 godina, koji je teži od 55 kilograma (proporcionalno visini), ima tjelesnu temeperaturu do 37 stupnjeva Celzijusa, sistolični tlak 90-180 mm/Hg, dijastolični 50-110 mm/Hg, (vrijednosti normalnog tlaka: <139/<89), puls između 50 i 110 otkucaja u minuti te 135 g/L hemoglobina (muškarci), tj. 125 g/L kada su u pitanju žene.

Za informacije gdje možete darivati krv kliknite na Tjedni raspored darivanja krvi.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”/Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo