Do kraja godine imunoterapija bi trebala biti dostupna svim pacijentima oboljelima od raka pluća - Ordinacija.hr

Novosti

Do kraja godine imunoterapija bi trebala biti dostupna svim pacijentima oboljelima od raka pluća

Shutterstock

Zahvaljujući inovativnim terapijama, rak pluća može postati kronična bolest, a oboljeli danas mogu živjeti 10 godina duže.

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3.000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje naših pacijenata je ispod 10 posto, što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja.

Kako bi ukazala na važnost unaprjeđenja zdravstvenih ishoda u području liječenja raka pluća, Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) je povodom međunarodnog Tjedna svjesnosti o sigurnosti pacijenata organizirala stručni panel „Europa jednakih mogućnosti (za pacijente s rakom pluća)“ na kojem su predstavljeni rezultati opsežnog istraživanja The Economist Intelligence Unita.

Kvalitetnije zdravstvene politike

Prvi rezultati istraživanja na uzorku od 13 zemalja pokazali su kako su potrebne kvalitetnije zdravstvene politike tijekom cjelokupnog putovanja pacijenta kroz zdravstveni sustav kako bismo smanjili smrtnost od raka, a posebnu je pozornost potrebno obratiti na prevenciju i dostupnost dokazano učinkovitim i inovativnim metodama liječenja, istaknula je dr. Mary Bussell, voditeljica istraživanja The Economist Intelligence Unita te dodala kako će se istraživanju uskoro priključiti i Hrvatska koja će na taj način dobiti informacije o najboljim praksama u liječenju raka pluća u Europi, ali i relevantne podatke koji će doprinijeti u oblikovanju sveobuhvatnih i dugoročnih rješenja kako bi se pomoglo hrvatskim pacijentima u bori protiv ove zloćudne bolesti.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva Milan Kujundžić na panelu je istaknuo borbu protiv raka pluća kao prioritet zdravstvene politike u 2019. godini.

Hrvatska je trenutno u završnoj fazi izrade Nacionalnog plana protiv raka koji će dati vrijedne smjernice za poduzimanje strukturnih i organizacijskih mjera potrebnih za definiranje prioriteta u provođenju onkološke skrbi. Svjesni smo da je preživljenje od raka pluća u Hrvatskoj nisko, a jedan od razloga jest kasno postavljanje dijagnoze. Upravo zato, Ministarstvo je krenulo s pripremom za rano otkrivanje raka pluća te vjerujem da ćemo time, uz terapijske oblike, napraviti pozitivne pomake i smanjiti smrtnost od raka pluća, najavio je ministar Kujundžić.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina, naglasio je važnost dostupnosti inovativnih terapija svim pacijentima.

Jednak pristup dijagnostici

Hrvatski liječnici su vrhunski stručnjaci kojima trenutno nisu dovoljno dostupne sve terapije koje mogu unaprijediti ishode liječenja pacijenata u našoj zemlji. Svi pacijenti oboljeli od raka pluća moraju imati jednaku mogućnost pristupa pravovremenoj dijagnostici, najučinkovitijim metodama liječenja i inovativnim lijekovima.

S njim se složio i akademik Miroslav Samaržija, koji je istaknuo da su nacionalni programi rane dijagnostike i prevencije najznačajniji u smanjenju smrtnosti od raka pluća.

Pritom je vrlo važna dostupnost inovativnih lijekova. U Hrvatskoj su dostupni svi lijekovi, jedino ograničenje koje još imamo jest nemogućnost primjene imunoterapije od početka liječenja za sve bolesnike. Imunoterapija je trenutno dostupna za 30 do 40 posto bolesnika, no vjerujem da će do kraja godine Ministarstvo zdravstva i HZZO omogućiti dostupnost imunoterapije i svim drugim bolesnicima, istaknuo je i dodao da će Hrvatska tako doći na sam vrh terapijskih postupaka ne samo u EU, već i u svijetu.

„Rak pluća veliki je javnozdravstveni problem na razini cijele Europske unije koji zahtijeva zajedničko djelovanje u borbi protiv ove zloćudne bolesti. Hrvatska ima priliku postaviti temu onkologije kao prioritet upravo tijekom predsjedanja Vijećem EU, a svojim će iskustvom s Nacionalnim planom moći dati značajan doprinos u stvaranju Europskog masterplana protiv raka“, istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo