Dvije čaše gaziranih napitaka manje smanjit će rizik od umiranja od moždanog udara za osam posto, a srčanih bolesti za pet posto, otkriva američka studija.
Pića “obogaćena” šećerom već su dugi niz godina povezivana s većim
rizikom od pretilosti i dijabetesa, no njihov učinak na krvni tlak nije bio
potvrđen.
Rezultati studije pokazuju da smanjenje unosa zašećerenih pića (i općenito
konzumacije šećera) igra značajnu ulogu u snižavanju povišenog tlaka i
smanjenju rizika obolijevanja od bolesti povezanih s tlakom.
Procjenjuje se kako smanjenje žive (mm Hg) u sistoličkom krvnom tlaku
za 3 posto smanjuje rizik od umiranja od moždanog udara za 8 posto, a od
srčanih bolesti za 5 posto. Takvo smanjenje sistoličkog krvnog tlaka može se postići pijenjem 2
čaše zašećerenih sokova dnevno manje.
Stručnjaci su u studiju uključili 810 osoba starih između 25 i 79 godina s
hipertenzijom između 120/80 i 139/89 mm Hg i hipertenzijom stadija I između 140/90
i 159/99 mm Hg.
Tijekom 18 mjeseci stručnjaci su pratili gubitak kilograma ispitanika, vježbanje i
prehranu kao mjere sprječavanja povišenog tlaka. Na početku studije ispitanici su pili oko
jedne čaše gaziranih sokova dnevno, a na kraju su smanjili količinu na pola
čaše. Pritom su se i sistolički i dijastolički krvni tlak smanjili.
Studija je objavljena u časopisu Circulation: Journal of the American Heart
Association.
Ordinacija.hr