Gdje nas je dovelo genetičko savjetovanje za rak dojke? - Ordinacija.hr

Novosti

Gdje nas je dovelo genetičko savjetovanje za rak dojke?

Nasljeđivanje raka, rizik za razvoj raka, savjetovanje, kriteriji za testiranje i na kraju što kad je test pozitivan…

U povodu Mjeseca borbe protiv raka dojke Udruga „SVE za NJU!“ je organizirala simpozij “Nasljeđivanje raka dojke, genetičko testiranje, savjetovanje i profilaktička mastektomija”. Među prisutnima su bili mnogobrojni liječnici, ali i psiholozi, ljekarnici, medicinske sestre i veliki broj pacijentica i njihovih prijatelja. Prema riječima predsjednice Udruge dr. Almenke Balenović, potreba za ovakvim skupom proizašla je iz mnogobrojnih pitanja s kojima se oboljele žene obraćaju u Centru za psihološku pomoć, no pokazalo se da je tema jednako zanimljiva i stručnjacima. Žene odlaze na genetičko testiranje bez adekvatnog savjetovanja što dovodi u pitanje koliku će one osobno imati korist od rezultata testa i tko će im pomoći da donesu odluku o daljnjim koracima svjesne svih tjelesnih, socijalnih i psiholoških reperkusija za sebe i obitelj.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Medicinskog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković, Grada Zagreba i Ureda SZO u Hrvatskoj. Znanstveno – stručni skup otvorila je voditeljica ureda SZO u Hrvatskoj prof. Antoinete Kaić Rak.

Predavači su ugledni liječnici koji su se svaki iz svoje specijalnosti (onkologija, genetika, radiologija, kirurgija, psihijatrija i psihologija) fokusirali na temu prevencije raka dojke i jajnika kod žena s izrazito povišenim rizikom za rak. Nasljeđivanje raka, rizik za razvoj raka, savjetovanje, kriteriji za testiranje i na kraju što kad je test pozitivan. Polaznici su dobili sliku suvremenih spoznaja, istraživanja i stanja u svijetu i Hrvatskoj.

Ciljevi simpozija bili su: pozicionirati genetičko testiranje kao dio prevencije razvoja raka dojke, definirati broj žena na godišnjoj razini koje trebaju genetičko testiranje i indikacije za testiranje, definirati izravnu korist od informacija dobivenih testiranjem, utvrditi trenutno stanje u zdravstvu Republike Hrvatske vezano za genetičko testiranje, procijeniti godišnji novčani izdatak za provedbu genetičkog testiranja te utvrditi potrebu za Specijaliziranim genetičkim savjetovalištem za rak dojke i jajnika. Također je namjera bila definirati potrebu za formiranjem multidisciplinarnog tima koji može stvoriti osnove za razvoj genetičkog testiranja i informiranja o raku dojke u RH.

Zahvaljuljući izvanrednim predavanjima autora: dr. sc. Sonja Levanat, Institut Ruđer Bošković, dr. sc. Tanja Badovinac Crnjević, KBC Zagreb, prof.dr.sc. Zdenko Stanec, dr. sc.  Franjo  Rudman, dr.sc. Renata Huzjan-Korunić, prof. dr.sc. Boris Brkljačić, prof. dr.sc. Dragica Kozarić-Kovačić, Marija Eterović, dr. med., KB Dubrava i prof. dr. sc. Ljiljana Šerman, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U formuliranju zaključaka sudjelovala je i dr. Željka Roje, KB Dubrava, a dr. Ilona Sušac iz Poliklinike Eljuga je podrobno opisala kako teče postupak testiranja od uzimanja uzorka krvi do uručivanja nalaza. Bilo je tu pitanja i liječnika i pacijenata, a zaključci su nedvojbeno proizašli kako iz predavanja tako i iz diskusije. Genetičko savjetovanje je danas dio svakodnevne medicinske skrbi o ženama s povećanim rizikom za razvoj raka dojke. Dobivanjem točnih i pouzdanih informacija žene donose odluku o metodama praćenja i prevencije razvoja raka dojke uključujući i profilaktičku mastektomiju. I u Hrvatskoj je zamijećen „efekt Angeline Jolie“, povećan broj zahtjeva za obostranom mastektomijom, no za takav zahvat mora postojati indikacija, a strah od raka nije dovoljan. Savjetovanje se treba provoditi prije testiranja i uključuje medicinske informacije o mogućnosti testiranja, psihosocijalno savjetovanje i informacije o tome što treba poduzeti ukoliko je test pozitivan ili negativan.

U Republici Hrvatskoj potrebno je osvijestiti javnost o godišnjem broju žena koje trebaju genetičko testiranje u skladu s ispravno postavljenim stručnim kriterijima. Moraju se definirati indikacije prema kojima je moguće prepoznavanje žena s povećanim rizikom razvoja raka dojke, a prema tim indikacijama potrebno je omogućiti genetičko testiranje po povoljnim uvjetima preko zdravstvene uputnice. Predlaže se organizacija Specijaliziranog genetičkog savjetovališta za rak dojke i rak jajnika, definiranjem stručnog multidisciplinarnog tima po uzoru na slične organizacije u drugim zemljama. Predloženo je imenovanje tima sastavljenog od stručnjaka različitih specijalnosti, koji bi izradio smjernice za rad Specijaliziranog genetičkog savjetovališta te predložio njegovu organizaciju pri čemu se teži međusobnoj suradnji više organizacija, odnosno institucija. Prema informacijama sa Simpozija, Klinika za tumore, KBC „Sestre milosrdnice“ trebala bi biti prva klinika sa Specijaliziranim genetičkim savjetovalištem.

Ovo je tema o kojoj će biti još rasprava, ali ono što ohrabruje jest jedinstveno stajalište struke, pacijentica i civilnog društva, a sudeći po brojnim pokroviteljima za vjerovati je da će ovoj inicijativi pružiti podršku i institucije. U Hrvatskoj je na godišnjoj razini manje od 200 žena koje imaju indikacije na genetsko testiranje BRCA1 i BRCA2 i među njima je značajan broj onih koje mogu imati velike koristi od nalaza. Međutim, donošenje odluke o testiranju mora biti doneseno u procesu genetičkog savjetovanja za rak dojke i rak jajnika radi njihove povezanosti. Instutut Ruđer Bošković ima opremu, tim i kapacitet da obavi sva testiranja na razini cijele godine. Dapače, testovi bi mogli biti jeftiniji kad bi se radili u većem broju. Zvuči nevjerojatno, ali niti jedna klinika nema ugovor s Institutom. Srećom, imaju ga privatne poliklinike. Nažalost, kako još ne postoji Specijalizirano savjetovalište upitno je na temelju čega pacijentice donose odluku o testiranju. One same ukazuju na manjkavosti sadašnje procedure i ogromne razlike u količini informacija koje dobiju u pojedinim poliklinikama.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo