Novosti

Hrvati prestaju pušiti zahvaljujući ovoj aplikaciji!

Podaci Eurobarometra pokazuju da 26 posto građana Europske unije puši, dok je među ispitanicima iz Hrvatske njih 33 posto pušača.

Oko 26 posto građana Europske unije su pušači, no ipak ih je za dva posto manje u odnosu na 2012. godinu. Pokazuje to istraživanje Eurobarometra koje je objavila Europska komisija uoči Svjetskog dana nepušenja u nedjelju 31. svibnja. Najznačajniji pad od četiri posto je u dobnoj skupini od 15 do 24 godina, s 29 na 25 posto, ali Vytenis Andriukaitis, povjerenik za zdravlje i hranu u Europskoj komisiji, ističe da Europljani i dalje zapale svoju prvu cigaretu prosječno sa samo 17,6 godina. Pušenje je najpopularnije u članicama s juga Europe, pri čemu predvodi Grčka s 38 posto, a zatim Bugarska s 35 i Hrvatska s 33 posto pušača među ispitanicima Eurobarometra.
 
Među brojnim inicijativa za smanjenje broja pušača, Europska komisija razvila je i naprednu iCoach aplikaciju kako bi pomogla mladima između 24 i 35 godina da prestanu pušiti. Na početku najnovije europske kampanje ‘Bivši pušači su nezaustavljivi’ Hrvati su pokazali najveće zanimanje za aplikaciju te je među 28 zemalja članica Hrvatska trenutno vodeća po broju preuzimanja tog digitalnog pomagača za prestanak pušenja. 
 
Aplikacija iCoach je dostupna online na stolnim računalima i kao mobilna aplikacija za Apple i Android operativne sustave na jeziku svake EU članice. U najnovijoj verziji moderniziran joj je izgled i navigacija, a ima i dodatne funkcije za korisnike. Aplikacija i dalje vodi korisnika tijekom pet faza do prestanka pušenja, ali sada ima i nekoliko osobnih izazova, povezanih uz točno određenu fazu. Kampanja je dio je dugogodišnje inicijative koja se prvi put provodi i u Hrvatskoj, uz podršku Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
 
Vytenis Andriukaitis, povjerenik za zdravlje i hranu u Europskoj komisiji je rekao: “Najnoviji podaci pokazuju da nismo pobijedili u borbi s duhanom, posebno kada je riječ o mladima jer je neprihvatljivo da Europljani započinju pušiti još dok su tinejdžeri. Glavni cilj Direktive o duhanskim proizvodima je osigurati da ti opasni proizvodi ne budu zanimljivima mladima i stoga su zabranjeni dodaci kojima se zamaskira snažan okus duhana kao i pakiranja s tankim cigaretama ili ona s manje od 20 cigareta, a određeno je i da slika i tekst sa zdravstvenim upozorenjima obavezno prekriva 65 posto pakiranja.“ 
 
Pušenje je jedan od najvećih uzroka smrti u Europi s čak 700 tisuća umrlih godišnje, ali ujedno i onaj kojeg je najlakše izbjeći. Europska unija različitim inicijativama nastoji stoga smanjiti korištenje duhana, među kojima su, legislativa o oglašavanju i sponzorstvima te duhanskim proizvodima, podrška zemljama članicama te podizanje svijesti među građanima, kao što je i trenutna kampanja ‘Bivši pušači su nezaustavljivi’. 
 
Čak 59 posto ispitivanih pušača pokušalo je prestati pušiti, a njih 19 posto u posljednjih godinu dana, podaci su najnovijeg Eurobarometra. Korištenje e-cigareta je u porastu i čak 67 posto njezinih korisnika na taj se potez odlučilo radi smanjenja ili prestanka pušenja klasičnog duhana no samo ih je 14 posto u tome uspjelo što pokazuje da e-cigarete nisu posebno učinkovite kao alat za prestanak pušenja, zaključuju u Europskoj komisiji.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo