Novosti

Hrvatski kirurzi otkrivaju metode rekonstrukcije dojke nakon raka

Vrlo mali postotak žena u Hrvatskoj oboljelih od raka dojke, tijekom ili nakon odstranjivanja tumora odlučuje se za rekonstrukciju bolesne dojke.

Razloga je mnogo, a oni najveći su nedovoljna informiranost o suvremenim načinima rekonstrukcije te strah od vraćanja ili napredovanja same bolesti. Upravo zbog toga, ususret održavanju međunarodnog Dana dojki & Bra Daya koji se u subotu, 30. rujna u vremenu od 10 do 14 sati obilježava na zagrebačkom Cvjetnom trgu, hrvatski stručnjaci govore o suvremenim metodama rekonstrukcije dojke nakon raka koje ženi vraćaju psihofizičku cjelovitost i samim time pozitivno utječu na samo izlječenje.

Svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na rekonstrukciju. Rekonstrukcija dojke može se napraviti odmah nakon odstranjivanja dojke ili naknadno kada se steknu uvjeti. Nakon završenog procesa rekonstrukcije, stvaramo novu dojku i bradavicu koja će izgledom i veličinom biti najprikladnija uz drugu dojku.”– izjavio je doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, dr. med., te dodao: “Rekonstrukcijom dojke ženama vraćamo kvalitetu života koja se očituje u povećanom zadovoljstvu ne samo u doživljaju vlastitog tijela kroz vraćeni fizički izgled, nego i u domenama koje se tiču psihičkog, socijalnog i seksualnog zadovoljstva. Rekonstrukcija dojke ne povećava rizik od povrata bolesti niti utječe ne planirano liječenje jer suradnjom multidisciplinarnih timova postižemo dobru koordinaciju.”

Rekonstrukciju dojke moguće je napraviti uz uporabu silikonskih proteza ili ekspandera koji se postavljaju pod prsni mišić radi ekspanzije kože ili pak uporabom vlastitog tkiva koje se može uzeti s raznih dijelova tijela ili kombinacijom tehnika. U tijeku su i istraživanja u smislu formiranja nove dojke izvan tijela uporabom matičnih stanica. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata.

Rekonstrukcija dojke treba biti sastavni dio liječenja bolesnica s karcinomom dojke i svaka žena koja oboli od karcinoma dojke treba biti upoznata sa svim mogućnostima rekonstrukcije te u dogovoru s timom za dojku treba odabrati tehniku rekonstrukcije koja je za nju najbolja. Rekonstrukcija dojke sastavni je dio i liječenja bolesnica s izuzetno visokim rizikom za razvoj karcinoma dojke kao što su nositeljice BRCA 1 i BRCA 2 mutacije kod kojih kumulativni rizik za razvoj karcinoma dojke može biti i do 80% i kod kojih se preporučuje profilaktička mastektomija i rekonstrukcija!“ – izjavio je prof. dr. sc. Rado Žic, dr. med.

Savjeti stručnjaka, sve informacije i novosti u području rekonstrukcije dojke nakon raka, građanima će biti na raspolagaju na ovogodišnjem Danu dojki & Bra Dayu, 30. rujna od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu. Ovaj dan prije svega posvećen je edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka. Međunarodni Dan dojki & Bra Day održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva i Skupštine Grada Zagreba.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo