Novosti

Jedno lice Parkinsonove bolesti: Naučite prepoznati početak bolesti i tražite pomoć na vrijeme

Shutterstock

Knjiga Jedno lice Parkinsonove bolesti, autorica Marine Baričević i doktorice Sandre Morović nije tek jedna od onih knjiga medicinskog nazivlja kroz koju čitatelj dobiva stručnu podlogu za razumijevanje Parkinsonove bolesti, već štivo koje u prvi plan stavlja suradnju pacijenta i njegovog liječnika, suradnju koja – prožeta povjerenjem i poštovanjem dviju autorica – potiče, nadahnjuje, ohrabruje, daje snagu.

Ovo jedinstveno djelo u kojem autorica Marina Baričević koja boluje od Parkinsonove bolesti – osoba inače etablirana u intelektualnom i medijskom svijetu – na vrlo kvalitetan i zanimljiv način formulira sve ono što je proživjela i osjećala od prvih simptoma Parkinsonove bolesti pa do danas. To knjigu svrstava u red onih koje nekoliko puta uzimamo u ruke i ponovno čitamo, svaki puta pronalazeći neku novu dubinu i smisao. Stručni dio knjige napisan je jezikom koji je prihvatljiv i razumljiv svakodnevnom čitatelju, rečenicama koje nose bitnu informaciju, ali i emociju druge autorice – doktorice Sandre Morović.

Postoji mnogo razloga zbog kojih je tema zdravlja – a naročito tema bolesti – važna za naš život. Dok s jedne strane suvremena znanost, ali i običan čovjek, nastoji pronaći logiku uzročno posljedičnih veza između genetskih predispozicija, životnih okolnosti, socijalnog okruženja, karaktera i raznih mehanizma nastanka, tijeka i ishoda bolesti, u posljednje vrijeme sve veći interes budi tema unutarnjih čovjekovih resursa, njegovog psihološkog i duhovnog potencijala putem kojih može prevenirati, razumjeti ili se adekvatno nositi s bolesti. To je priča o snazi i vjeri u dubini svakog čovjeka, energiji koja mu pomaže da razvije pozitivan stav, probudi kreativni potencijal u nekim detaljima života na koje do tada nije obraćao posebnu pozornost,  ili jednostavno – da svijet počne gledati drugačijim očima.

Promocija knjige održana je 10. prosinca 2020. u Zagrebu uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. O brojnim znanstvenim i stručnim vrijednostima knjige, karakteru Parkinsonove bolesti, različitim životnim perspektivama u kojima se nalaze pacijenti i članovi njihovih obitelji, te mnoštvu praktičnih savjeta za one koji će se kroz život suočiti s jednom od neurodegenerativnih bolesti, uz autorice govore recenzenti akademkinja Vida Demarin i docent i neurolog Hrvoje Budinčević, zatim pisac i sportski djelatnik Ratko Cvetnić te urednik i izdavač knjige Ivan Kraljević (In. Tri Zagreb).

Podsjetimo, Parkinsonova bolest je neurodegenerativni, idiopatski, sporo progredirajući poremećaj središnjeg živčanog sustava koji obilježava sporost i siromaštvo pokreta (bradikineza) udružena s još barem jednim od sljedećih simptoma: povišen tonus (rigor, rigiditet) mišića, tremor u mirovanju i nestabilnost u održavanju položaja tijela.

U početku simptomi su često asimetrični, a osim motornih, prisutni su i nemotorni simptomi: slabljenje osjeta mirisa, curenje sline noću, nemirno spavanje, pojačano znojenje, depresija itd.

Češća u muškaraca, rijetko nasljedna

Parkinsonova bolest je druga najčešća neurodegenerativna bolest (odmah iz Alzheimerove bolesti), a njezina učestalost raste s godinama starosti. U osoba mlađih od 40 godina prevalencija je 3-4 slučaja na 100.000 stanovnika, a u osoba starijih od 70 godina prevalencija može iznositi i više od 500 na 100.000 stanovnika, a srednja učestalost iznosi 200-300 na 100.000 stanovnika. Nešto je češća u muškaraca, rijetko nasljedna.

U osnovi bolesti nalazi se propadanje dopaminergičnih neurona u pars compacta substantiae nigre i posljedična hipoaktivnost dopaminergičnog sustava. Nakon propadanja od oko >50% dopaminergičkih neurona u pars compacta substantiae nigre (crna jezgra) pojavljuju se prvi klinički simptomi.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo