Novosti

Karcinom gušterače – najmodernija tehnologija za liječenje dostupna i u Hrvatskoj

Stručnjaci poliklinike Radiochirurgia Zagreb na Varian Belgian Oncology Summitu predstavili su iznimno postignuće te hrvatske poliklinike za dijagnosticiranje i liječenje karcinoma.

Doktori Hrvoje Kaučić i Luka Novosel te fizičar Domagoj Kosmina na uvodnom predavanju konferencije danas su predstavili trenutno najmoderniju tehnologiju za praćenje tumora gušterače u realnom vremenu prilikom radiokirurškog zahvata koju Radiochirurgia Zagreb koristi prva u Europi. Ovom je tehnologijom moguće davanje puno veće doze zračenja prilikom tretmana, čime se postiže uspješniji tretman uz manje nuspojava za pacijente.

Gušterača je posebna po tome što se za vrijeme tretmana giba neovisno o disanju pacijenta i zato ju je potrebno senzorima dodatno pratiti kako bi se mogući negativni utjecaj zračenja na lokalno zdravo tkivo sveo na minimum, izjavio je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike Radiochirurgia Zagreb.

Radiochirurgia Zagreb i time se svrstala među najnaprednije europske klinike za liječenje karcinoma. Tim stručnjaka poliklinike do sada je obavio radiokirurške zahvate od kojih su neki po prvi put izvedeni na području Hrvatske te spadaju u sam svjetski vrh poput radiokirurške operacije gušterače, prostate i operacije više od 10 metastaza na plućima. Poliklinika je okupila vrhunske domaće i strane kirurge, onkologe, radiologe, radiofizičare i ostale stručnjake, a velika pomoć timu je i posebni znanstveni savjetnik poliklinike i jedan od vodećih svjetskih radiokirurških fizičara prof. dr. Andreas Mack sa sveučilišta u Zürichu.

Radiokirurgija je posebna po tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih, posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući. Riječ je o metodi koja predstavlja revoluciju u liječenju karcinoma, a posebno je korisna kod slučajeva gdje klasična kirurgija ne može pomoći. Također, u svijetu se sve više koristi i za operacije koje su se do sada obavljale klasičnom kirurgijom.

Radiokirurgija najbolje rezultate daje kada se rak otkrije u početnim fazama, a za to je potrebno redovito dolaziti na preventivne dijagnostičke preglede. Baš zato pozivam sve, a pogotovo one koji imaju slučaj karcinoma u obitelji, da se pobrinu za svoje zdravlje i da karcinom, ako on postoji, dijagnosticiraju u što ranijoj fazi jer naš je cilj ovu tešku bolest iz smrtonosne pretvoriti u kroničnu, poručuje prof. dr. sc. Schwarz.

Foto: Promo 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo