Kirurgija bez otvaranja prsnog koša - zahvat za spas starijih osoba - Ordinacija.hr

Novosti

Kirurgija bez otvaranja prsnog koša – zahvat za spas starijih osoba

PXL DPA 300618 21180116

Zamjena aortalnog zaliska postupak je kojim se umjesto postojećeg postavlja biološki zalistak putem krvnih žila, na isti način na koji se postavlja i stent. Postupak je spas za one koji ne mogu podnijeti duboku opću anesteziju jer traje kraće, pa je i anestezija kraća, a oporavak nakon zahvata je brži.

Da liječnici nisu tijekom rutinskog pregleda otkrili kod Micka Jaggera problem sa srčanim zaliskom, pitanje je bi li frontmen jednog od najpopularnijih glazbenih sastava svih vremena danas bio živ.

Svaki drugi stanovnik Zagreba umire od kardiovaskularne bolesti, a svaki treći od raka

“Moj je brat sada dobro. Slično se dogodilo Joeu Strummeru, samo što je njega beživotnog na kauču nakon šetnje sa psima pronašla supruga. Imao je također problem sa zaliskom, otac mu je umro s istom dijagnozom, bilo je nasljedno”, rekao je Chris Jagger, brat Micka Jaggera, jedne od najvećih rock zvijezda svih vremena.

Oglasio se na Twitteru

I sam Mick Jagger oglasio se putem Twittera zahvalivši svima na porukama potpore te poručivši kako se sada osjeća znatno bolje. Zahvalio je i osoblju bolnice na izvrsno obavljenu poslu. I nije pretjerivao. 

Kod srčanog udara “zlatni sat” spašava život. Prepoznajte simptome i reagirajte odmah!

Pjevač Rolling Stonesa podvrgnut je inovativnom zahvatu koji se zove transkateterska zamjena aortnog zaliska (engl. transcatheter aortic valve replacement, TAVR). Prvi je metodu primijenio francuski doktor Alain Cribier, koji je i sam prokomentirao “slučaj” Jagger:

“Nisam baš obožavatelj Rolling Stonesa, no svakako sam zadovoljan ishodom.”

Transkateterska zamjena aortnog zaliska nije u nas nepoznat postupak, kaže nam kardiolog dr. Dražen Šebetić. 

“Radi se o postavljanju biološkog zaliska putem krvnih žila onako kako se postavlja i stent. Kada kažemo “biološki” mislimo na to da taj novi zalistak nije napravljen od umjetnog, već od organskog materijala. Kod Micka Jaggera zalistak je bio zakrčen pa je primijenjena ta metoda. Pod pritiskom se zakrčeni zalistak raspuše i onda se pod tlakom stavlja novi zalistak koji nastavlja njegovu funkciju. Uređaj kojim se novi zalistak stavlja dvostruko je širi od katetera kojima se postavljaju stentovi pa žile moraju biti sačuvane i u njima ne smije biti prepreka”, kaže dr. Dražen Šebetić. 

Napominje kako iako se i u nas primjenjuju ti postupci, ‘zlatni’ je standard i dalje operacija. Prednosti su TAVR-a što se ne otvara prsni koš, zahvat traje kraće, anestezija je kraća, a oporavak brži. 

Postupak je rezerviran za one koji ne mogu podnijeti duboku opću anesteziju. No, moguće je da je Jagger inzistirao i zbog estetskih razloga – u šali će kardiolog iz Poliklinike Šebetić. 

Danas se ovakvih procedura provede oko 200.000 godišnje širom svijeta, prenosi AFP podatke britanske internetske stranice NewHeartValve. Od 2009. više od 400.000 pacijenata u 65 zemalja prošlo je ovu proceduru. Očekuje se kako će taj broj rapidno rasti. Kao velika prednost nad klasičnom operacijom, osim neinvazivnosti, ističe se i znatno kraći rok oporavka.

Je li srčani udar ili zastoj srca? Znate li prepoznati razliku?

Ne zna se vijek trajanja

Studija objavljena prošlog mjeseca u The New England Journal of Medicine zaključila je kako je TAVR sigurniji i za pacijente ima niži rizik. 

“Moram priznati da mi je čitanje te studije izmamilo pokoju suzu. Ideja mi je za zahvat došla 80-ih godina, tada smo pacijente s više od 75 godina jednostavno puštali da umru, nismo ih operirali”, prisjeća se doktor Alain Cribier. 

Naučite reanimirati osobu koja je doživjela srčani zastoj

Prva metoda koju je pokušao nije dala rezultate, no nakon toga pronalaženje novog puta postala mu je opsesija. Kada je uspio, kazao je za AFP, još je trebalo savladati skepsu. Naišao je na odbijanje zajednice kardiokirurga. Danas se ta situacija gotovo u cijelosti promijenila, no još je nepoznanica koliki je točno vijek trajanja novog zaliska jer se još radi o relativno novoj proceduri.

Kako sam preživio srčani zastoj zahvaljujući defibrilatoru

Zoran Vitas/Večernji list

Foto: Pixsell/DPA

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo