Ako ste mislili kako ćete biti usporeni od nekoliko čašica vina – prevarili ste se!
Osim toga što se vino
ističe kao lijek za srce, rak prostate, leukemiju i kao tajna dugovječnosti, sada istraživači tvrde kako ono može biti korisno i
za naš mozak.
Norveški su stručnjaci
sedam godina pratili preko 5.000 osoba prosječno starih 58 godina koje su
preživjele moždani udar, te ih podvrgnuli raznim ispitivanjima kognitivnih
funkcija. Ustanovili su kako je umjerena konzumacija vina povezana s boljim
rezultatima kognitivnih funkcija i funkcioniranjem mozga jednako kod muškaraca
i žena. Takva poveznica nije ustanovljena kod ispitanika koji su pili pivo ili
žestoka pića.
Ispitanice koje su pile
vino barem četiri puta u dva tjedna imale su bolje rezultate u odnosu na žene
koje su vino konzumirale samo jedanput. Jednako tako, ispitanice koje uopće
nisu pile vino znatno su lošije riješile testove kognitivnih funkcija.
Ovi rezultati podupiru
prethodna istraživanja prema kojima je umjerena konzumacija alkohola povezana s
boljim funkcijama mozga i smanjenim rizikom razvijanja senilnosti. Stručnjaci
vjeruju kako se dobrobiti vina mogu pripirati antioksidansima, prvenstveno
resveratrolu koji smanjuje opadanje moždanih funkcija. Međutim, bitno je
naglasiti kako konzumacija mora biti umjerena.
K. Horvat