Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crno vino i celer štite od leukemije

Nizozemski istraživači tvrde kako jedna od sastavnica namirnica kao što su peršin i celer može pobijediti smrtonosni rak krvi – leukemiju!

Ispitivanja su
pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dvije vrste
stanica koje se javljaju kod leukemije. Čelnik istraživanja Maikel
Peppelenbosch sa Sveučilišta u Groningenu tvrdi kako bi ovaj flavonoid mogao
biti ključ prevencije leukemije nakon daljnjih istraživanja.

Iako su
preliminarni rezultati ohrabrujući, nizozemski znanstvenici upozoravaju kako
apigenin ometa učinkovitost kemoterapije, standardnog načina liječenja osoba
kojima je dijagnosticirana leukemija.

“Apigenin
može biti korisno preventivno sredstvo protiv leukemije, ali se ne bi smio
uzimati u isto vrijeme kada osoba prolazi kroz kemoterapiju za već utvrđenu
bolest jer se može kositi s pozitivnim učincima liječenja”, tvrdi
Peppelenbosch u istraživanju objavljenom u časopisu Cell Death and Disease.

Flavonoidi su u velika skupina kemijskih spojeva male
molekularne mase koji se nalaze u svim biljkama i njihovim dijelovima
(plodovima kao što su voće i povrće i drugim dijelovima bilja). Brojna
istraživanja pokazuju snažno antioksidacijsko, antikarcinogeno
i antiupalno djelovanje flavonoida.

Prethodna su
istraživanja pokazala kako apigenin, čiji su bogati izbori crno vino, umak od
rajčice, peršin, celer i druge biljke, pomaže zaštititi protiv raka jajnika.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo