Novosti

Medicinske sestre su nezamjenjiva karika u zdravstvenoj zaštiti!

Pripremite se za operaciju

Uloga medicinske sestre u cjelokupnom procesu zdravstvene zaštite je nezamjenjiva, a njezina kontinuirana edukacija i profesionalno usavršavanje nužni za unapređenje procesa zdravstvene zaštite – glavni su zaključci simpozija “Sestrinstvo – poziv, motivacija i kreativnost” održanog u organizaciji Centra za rehabilitaciju “Nada”, podružnica Vojnić, i tvrtke Paul Hartmann.

Četrvti stručni simpozij “Sestrinstvo – poziv, motivacija i kreativnost” okupio je u prostorijama podružnice Centra za rehabilitaciju “Nada” u Vojniću mnogobrojne zdravstvene djelatnike, posebice medicinske sestre koji su zahvaljujući nizu različitih edukativnih predavanja došli do novih bitnih spoznaja u procesu zdravstvene njege i skrbi i složili se u jednom – značaju kontinuirane edukacije medicinskog osoblja za unapređenje ove struke.

l                               Ljubica Kušić

“Posebno mi je zadovoljstvo što je ovaj simpozij tijekom godina postao važna instanca na putu profesionalnog razvoja hrvatskih medicinskih sestara i razmjene međusobnog znanja, što je uz njihovu emotivnu zrelost ključno za unapređenje kvalitete procesa zdravstvene zaštite”, poručila je publici Ljubica Kušić, glavna sestra podružnice Centra.

U bogatom simpozijskom programu brojni su poznati predavači, poput prof.dr.sc. Daniele Malnar s riječkog Medicinskog fakulteta, istaknuli razvojne mogućnosti ove profesije koja je jedna od 5 reguliranih u Republici Hrvatskoj, što znači da ima znanstveni potencijal, koji je zasad, nažalost, nedovoljno, iskorišten.

“Sestrinstvo se bazira na znanju, teoriji i istraživanju, na što nas i europski okviri potiču, i želim istaknuti kako je upravo istraživanje ključno za razvoj zdravstvene njege u Hrvatskoj”, pojasnila je profesorica Malnar.

“To je, zajedno s dovršetkom uspostave visokoškolskog sustava obrazovanja medicinskih sestara u Hrvatskoj kompatibilnog s europskim standardima važno za unapređenje profesije sestrinstva”, zaključila je.

lDa je uloga medicinske sestre u zdravstvenom timu osobito važna pokazuje se kod pristupa duševnim bolesnicima, skupini koja je još uvijek, nažalost, ponegdje stigmatizirana.

“Kod odbijanja terapije ili nesuradljivosti pacijenta medicinska je sestra ta koja intervenira, kontrolira, nagovara bolesnika na komunikaciju i obavještava liječnika”, pojasnila je dr. Kata Dujam Vine, specijalistica psihijatrije, koja već godinama surađuje s Centrom “Nada” i poručila okupljenima kako se boriti protiv stigme duševnih bolesnika.

“Uz adekvatno liječenje bolesnika, važno je čuvati liječničku tajnu, unaprijediti psihosocijalne oblike liječenja i liječenje u zajednici, te raditi na pozitivnoj projekciji psihijatrijske struke i pshijatrijskih ustanova.“

Upravo u ovom segmentu zdravstvene njege dolazi do izražaja holistički pristup bolesniku koji kaže da je potrebno liječiti čovjeka, a ne bolest.

Ovogodišnji je simpozij ugostio oko 200 zdravstvenih djelatnika što je pokazatelj njegove prepoznatljivosti od strane stručne zajednice i značaja u trajnom stručnom usavršavanju medicinskih sestara i tehničara. Njegovim su sudionicima, između ostalog, predstavljeni i brojni novi standardi u radu medicinske sestre, od kojih se ističe najinovativniji pristup u zbrinjavanju i liječenju rana – Vivano terapija negativnim tlakom.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo