Medicinski Oscar i Petrovoj bolnici: U trenutku potresa na intenzivnom odjelu bilo 26 djece, a njih 8 ispod 1500 grama! - Ordinacija.hr

Novosti

Medicinski Oscar i Petrovoj bolnici: U trenutku potresa na intenzivnom odjelu bilo 26 djece, a njih 8 ispod 1500 grama!

Na ovogodišnjoj dodjeli International Medis Awards 2020 KBC Zagreb osvojio je posebnu nagradu za izniman doprinos u medicini i nadljudski napor koji su zdravstveni radnici uložili u zbrinjavanju malih pacijenata u Petrovoj bolnici nakon potresa u Zagrebu.

Jučer je održan International Medis Awards, u široj javnosti poznat i kao Medicinski Oscar, koji već sedmu godinu zaredom nagrađuje najbolje liječničke i farmaceutske istraživačke radove i postignuća.

U Hrvatsku ove godine odlazi nagrada u posebnoj kategoriji za iznimno postignuće u medicini, kojom se, osim stručnosti, nagrađuje ponajprije briga za bližnjega. Nagrada je dodijeljena Kliničkomu bolničkom centru Zagreb zbog izvanrednih napora koje je uložio u pružanju pomoći svojim pacijentima nakon potresa u Zagrebu te osobitog truda osoblja Klinike za ženske bolesti i porode Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, tj. rodilišta u Petrovoj, koje je 22. ožujka ove godine za jakog potresa uz velike napore svih liječnika i medicinskih sestara te uz nesebičnu pomoć dobrovoljaca uspjelo ne samo preseliti svu novorođenčad, nedonoščad u inkubatorima i njihove majke nego se i pobrinuti za njih na odgovarajući način. Time su pokazali veliku stručnost, znanje i organizacijske sposobnosti te veliku solidarnost. Uz priznanje, KBC-u Zagreb dodijeljena je i donacija tvrtke Medis u obliku uređaja za dekontaminaciju prostora UV-C zrakama, koja je u ovo vrijeme pandemije koronavirusa stigla u pravi čas.

Zahvaljujem Medisu na donaciji, ali prije svega na priznanju zaposlenicima KBC-a Zagreb na žrtvi, hrabrosti i predanosti u potresu koji se dogodio u Zagrebu i pritom snažno oštetio zgrade našeg centra na čak šest lokacija. Bez obzira na situaciju, naši zaposlenici izvrsno su se snašli i obećavam da ćemo se i ubuduće boriti te pobijediti sve nove izazove, izjavio je prof. dr. sc. Ante Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Kako je sve izgledalo tog 22. ožujka za film „Predani znanosti“, koji je premijerno prikazan jučer uoči IMA dodjele, ispričala je doc. dr. sc. Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Petrove bolnice.

Znala sam da su u tom trenutku na intenzivnom odjelu nalazi 26 djece, od toga njih 8 ispod 1.500 grama porođajne mase. Baš se te noći rodilo jedno nedonošče lakše od 1.500 grama, što je po svim kriterijima struke najveći rizik za brojen komplikacije. U trenutku potresa morali smo svi izaći van, a najveći problem je bio kako održati tjelesnu temperaturu djece, kako se snaći? Svi liječnici koji nisu taj dan bili dežurni odmah su došli u bolnicu, moram reći da je to bilo pravo ratno stanje. Ono zbog čega smo svi sretni i ponosni jest činjenica da u tim i takvim okolnostima niti jedno dijete nismo izgubili što je zapravo nevjerojatno. Zaključila bih kako neonatologija nije poziv, već stil života.

Za medicinskog Oscara za najbolji istraživački rad natjecali su se liječnici i farmaceuti iz devet zemalja: Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Stručna komisija ove je godine dobila čak 309 stručnih članaka, što je najviše dosad, u uži izbor ušla su 222 kandidata, a u finalu ih je bilo 19. Oscar je dodijeljen u svim uključenim kategorijama: farmaciji, gastroenterologiji, ginekologiji, intenzivnoj medicini i anesteziologiji, neurologiji, oftalmologiji, pedijatriji, pulmologiji i alergologiji te reumatologiji. U svakoj kategoriji bila su po dva finalista, uz iznimku ginekologije, u kojoj su se ove godine za naziv najboljega natjecala tri finalista.

Svi ovogodišnji finalisti i njihov istraživački rad predstavljeni su u filmu Predani znanosti, u kojem su nastupili i neki drugi ugledni predstavnici iz područja znanosti.

Za vjerodostojnost cijelog natječaja International Medis Awards pobrinuo se međunarodni stručni žiri sastavljen od deset članova koji dolaze iz sedam država iz kojih su prijavljeni kandidati. Kriteriji za uvrštenje na natječaj bili su jasni – objava članka u stručnoj međunarodnoj publikaciji koja ima faktor utjecaja najmanje 1,500.

Ako pobijedite na natječaju International Medis Awards, znači da ste uspjeli zamisliti, izvesti i u međunarodnom časopisu s visokim faktorom utjecaja objaviti važan istraživački rad. A upravo kvaliteta publikacije najviše odlučuje o mjestu koje će kandidat zauzeti. U IMA smo uveli bodovanje koje na dvije decimale precizno pokazuje koje je mjesto osvojio kandidat. Za bodove se, dakle, ocjenjuje faktor utjecaja međunarodnog časopisa, je li kandidat prvi ili vodeći autor i je li riječ o pretežno kliničkome ili nekliničkome istraživačkom radu. Sve je organizirano vrlo transparentno, što je za mene i prvi i glavni uvjet, izjavio je predsjednik žirija prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., spec. reumatologije iz UKC Ljubljana u Sloveniji.

Pobjednici međunarodnog natječaja International Medis Awards for Medical Research 2020 (po abecedi):

Farmacija:

Matej Štuhec (Slovenija)

Gastroenterologija:

Georg Semmler (Austrija)

Ginekologija:

Igor Hudić (Bosna i Hercegovina)

Intenzivna medicina i anesteziologija:

Nermina Rizvanović (Bosna i Hercegovina)

Neurologija:

Tomaž Rus (Slovenija)

Oftalmologija:

Alenka Lavrič Groznik (Slovenija)

Pedijatrija:

Jasna Šuput Omladič (Slovenija)

Pulmologija i alergologija:

Robab Breyer-Kohansal (Austrija)

Reumatologija:

Rok Ješe (Slovenija)

Ordinacija.hr

Foto: Marko Prpić/PIXSELL, Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo